U VREME PRAZNIKA SU PREVARANTI NAJAKTIVNIJI: Žaštitite se od lopova koji vas vrebaju SMS porukama i mejlovima
Budite oprezni, Foto: Profimedia

oprezno

U VREME PRAZNIKA SU PREVARANTI NAJAKTIVNIJI: Žaštitite se od lopova koji vas vrebaju SMS porukama i mejlovima

Može se dogoditi da, u želji da kupovinom poklona i priređivanjem iznanađenja svojim najmilijima upravo vi budete najviše iznenađeni i to neprijatno

Objavljeno:

Dok za većinu ljudi sezona praznika znači odmor, za kriminalce koji "operišu" u digitalnoj sferi to je udarni deo godine kada najviše napadaju.

U gomili mejlova, SMS poruka i poziva koje dobijate od trgovinskih lanaca, banaka, i drugih proverenih kompanija oko Nove godine i Božića, često se nađu i poruke sajber prevaranata kojima vas "pecaju" za neku od svojih prevara.

Sezonu velikih sniženja i akcija koriste uglavnom nudeći vam neku robu i usluge po zaista neverovatnim cenama, ali često i besplatno predstavljajući to kao neku vrstu nagradne igre ili želje da baš vas obraduju za praznike.

To su situacije kada bi trebalo da budete posebno pažljivi u ostavljanju svojih ličnih podataka. Može se dogoditi da, u želji da kupovinom poklona i priređivanjem iznanađenja svojim najmilijima upravo vi budete najviše iznenađeni i to neprijatno.

Mnogi od sistema prevare podrazumevaju slanje mejlova koji bi mogli da vas preusmere na lažne sajtove ili im omoguće pristup vašim podacima. Ovo su mere koje bi trebalo da preduzmete:

- Nemojte odmah kliknuti na linkove koji su u tekstu poruke. Obeležavajte veb adrese koje često posećujete. Koristite legitimnu proveru za skeniranje sumnjive pošte.

- Pozovite kompaniju ili organizaciju koja u mejlu zahteva neke nove korake od vas, i to ne na brojeve telefona koji vam se nude u mejlu promocije, već na njihove zvanične kontakte. Čuvajte se poziva navodnih kompanija koje od vas zahtevaju lične podatke kako bi vam poslali "nagradu" koju ste osvojili. Ozbiljne kompanije kao što su banke nikada od vas neće tražiti vašu lozinku preko telefona ili mejla.

- Ograničite količinu ličnih informacija koje objavljujete onlajn

- Pratite vaše mesečne izvode iz banke i proveravajte online i lične kupovine da biste bili sigurni da nema sumnjivih naplata. Ukoliko primetite bilo kakve naplate koje su vam nepoznate, bilo velike ili male, odmah kontaktirajte vašu banku.

- Preuzmite aplikacije za onlajn kupovinu od legitimnih, proverenih prodavaca kako biste bili sigurni prilikom transakcija.

- Koristite poboljšane i usklađene platne sisteme kojipodrazumevaju više sigurnosnih mera. Nove tehnologije imaju više slojeva zaštite za kompanije i potrošače, a banke su razvile pojačana pravila i uslove korišćenja zarad sajber sigurnosti.

- Koristite pretraživače sa ažuriranim bezbednosnim funkcijama i redovno instalirajte zvanične poboljšane verzije aplikacija od legitimnih proizvođača.

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded aplikacija
Biocoded aplikacija foto: Kurir

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena i odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovani “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke.

Praktično, svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu i u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.