NI NE ZNAMO KOLIKO SU MOBILNI ZAPRAVO ŠTETNI: Ovo su SAVETI da smanjite njihovo OPASNO ZRAČENJE!
Foto: Pixabay

OPREZ

NI NE ZNAMO KOLIKO SU MOBILNI ZAPRAVO ŠTETNI: Ovo su SAVETI da smanjite njihovo OPASNO ZRAČENJE!

Neka istraživanja pokazala su da korišćenje telefona izaziva rak

Objavljeno:

Zračenje vašeg mobilnog telefona može biti jako štetno za vas, a sada je Zavod za javno zdravlje Kalifornije prvi na svetu izdao vodič za oprezno korišćenje telefona.

Oni su se odlučili na ovaj korak zbog činjenice da 95% Amerikanaca poseduje mobilni telefon i koristi ga svaki dan, kao i zbog upozorenja brojnih istraživača koji su se bavili ovom temom.

Psiholog Džoel Moskovic je čak tužio Zavod za javno zdravlje 2009. godine zbog toga što nisu obavestili javnost o potenicijalnim rizicima koje donosi korišćenje mobilnih. Dobio je tužbu.

Da li korišćenje mobilnog telefona izaziva rak? Naučnici nisu sigurni, jer moblini postoje tek kratko vreme, nedovoljno da bi se ovo utvrdilo.

Telefoni emituju nejonizirajuće zračenje, koje može biti štetno za čoveka, i čak dovesti do promena u njegovoj DNK. Neka istraživanja su ovo zračenje doveli u vezu sa rakom mozga, međutim još uvek ne postoje konkretni dokazi.

Postoje i istraživanja koja su upotrebu telefona povezala sa smanjenjem plodnosti kod muškaraca, učestalim glavoboljama, poteškoćama sa pamćenjem, sluhom i spavanjem.

Ipak, utvrđeno je da zračenje telefona ne izaziva nikakve direktne posledice, međutim još uvek se zna kakve efekte ime dugoročna upotreba.

foto: Pixabay

A evo i koji su saveti za savesnije korišćenje mobilnih telefona:

1. Ne prinosite telefon blizu uha:

Kada god možete, koristite spikerfon ili slušalice, jer tako manje štetnog zračenja dolazi do vašeg mozga. Takođe, uvek je bolje da pošaljete poruku nego da pozovete nekoga.

2. Izbegavajte korišćenje telefona u vožnji:

Tada telefon troši više energije kako ne bi izgubio domet, i samim tim emituje više zračenja. Osim ako nije na profilu letenja.

3. Ne korisitite telefon kada imate samo dve crtice signala

To znači da je signal slab i telefon će emitovati više zračenja

4. Ne nosite telefon u džepu ili bilo gde blizu telo

Najbolje je da vam stoji u torbi ili ranci, i da postoji bar neki razmak između telefona i vašeg tela

5. Nikada ne spavajte sa telefonom ispod jastuka

Stručnjaci savetuju da telefon od vas za vreme spavanja treba da bude udaljen za dužinu ruke, ili čak isključen odnosno na "profilu letenja".

(Espreso.co.rs / Alternet.org )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.