GUGL PRIZNAJE DA PRISLUŠKUJE? Zvučnici, mikrofoni i kamere prate korisnika i "kad ne traži"
Printscreen, Foto: Printscreen Youtube

oprez

GUGL PRIZNAJE DA PRISLUŠKUJE? Zvučnici, mikrofoni i kamere prate korisnika i "kad ne traži"

Google Asistant će vas slušati pažljivo i biće spreman da počne da izvršava naredbu i pre nego što mu se obratite sa zahtevom

Objavljeno:

Google radi na unapređenju pametnog kućnog displeja Nest Hub Max, koje će na tom uređaju omogućiti aktiviranje Google Asistanta čim oseti prisustvo korisnika. Preciznije, slušaće vas pažljivo i biće spreman da počne da izvršava naredbu i pre nego što mu se obratite sa zahtevom.

Proizvodi koji su deo asortimana Google Assistanta najčešće moraju da budu aktivirani glasovnom komandom: "Hej, Google!".

Međutim, izgleda da Google traži način da se Assistant aktivira i bez glasovne naredbe korisnika. Nova opcija, koju je otkrio jutjuber Jan Boromez, najverovatnije koristi kameru da bi detektovala prisustvo korisnika, piše Indipendent.

Takođe, mogla bi da koristi ultrazvučne senzore softvera Nest Hub Max koji se oslanjaju na zvučnike i mikrofone kako bi utvrdila da li se neko približava.

To je moguće zahvaljujući nečujnim ultrazvučnim talasima koje emituje ekran i na taj način detektuje osobu na udaljenosti od 1,2 metra.

Iz Googlea navode da se ultrazvučna metoda može kombinovati sa podacima koji se dobijaju od kamere koja radi u okviru displeja pametnog ekrana.

- Ukoliko ste aktivirali opciju Face Match i personalizacija vam je uključena, može se dobiti obaveštenje kada je uređaj potvrdio poklapanje ističe Google u objašnjenju, prenosi RTS.

S druge strane, bez opcije Face Match Googleovog Assistanta, ali uz personalizaciju, ultrazvučni senzori će obaveštavati da je korisnik blizu. Google nije komentarisao kako tačno Ultrasound Sensing radi.

Ovo nije jedino unapređenje funkcija Googleovog Assistanta koje podrazumevaju slušanje korisnika ili njegovog okruženja bez aktivacije Assistanta od strane korisnika.

Nekim, vlasnici Android telefona njihovi uređaj mogu da šalju upozorenja kada se u njihovom domu čuju zvuci poput protivpožarnog alarma, plača bebe, ulaznog zvona, laveža pasa, vode koja teče, kucanja itd.

To omogućava funkcija Live Transcribe, međutim, potpuno druga funkcija obaveštavaće korisnike kada budu detektovani lomljenje stakla, zvuk aparata sa kompresovanim vazduhom i drugi zvuci koji asociraju na alarme.

Na prvi pogled, deluje kao da je reč o "prisluškivanju" radi veće bezbednosti korisnika. Međutim, na drugi pogled, ovo bi mogao da bude put ka svetu u kojem će nas slušati stalno, a ne samo kada to tražimo od naših uređaja.

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.