RADITE SVAŠTA NA INTERNETU DOK SURFUJETE U PRIVATNOM PROZORU? Ozbiljno možete da nadrljate zbog toga!
Internet, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

RADITE SVAŠTA NA INTERNETU DOK SURFUJETE U PRIVATNOM PROZORU? Ozbiljno možete da nadrljate zbog toga!

Iako pomažu da prikrijete svoju aktivnost od drugih, ona vas ne čine potpuno nevidljivima.

Objavljeno:

Mnogi internet pregledači imaju opciju za tzv. "privatno surfovanje" (Private Browsing), koja se kod Chrome-a naziva "inkognito mod" (Incognito mode).

Iako pomažu da prikrijete svoju aktivnost od drugih ljudi, oni vas ne čine potpuno nevidljivima. Zato je Mozilla rešila da korisnicima zaista pokaže znači "Private Browsing", navodi Mob&IT.

Prvi mit

Private Browsing opcija vas čini anonimnim na internetu. Realnost je ipak drugačija, pošto ona ne maskira vaš identitet ili aktivnost. Internet stranice i provajderi mogu da prikupe informacije i podatke o vašim posetama, čak i kada niste prijavljeni.

Ukoliko koristite računar sa posla, vaša kompanija može da nadgleda svaku stranicu koju posetite. Ako kojim slučajem surfujete od kuće, vaša internet provajder ima pristup vašoj istoriji.

Drugi mit

Private Browsing otklanja svaki trag vaše aktivnosti iz računara. Ta opcija funkcioniše tako što vam dozvoljava da pretražujete a da se pritom ne čuva šifre, kolačići (cookies), istorija u privatnom režimu.

Ukoliko skinete neku datoteku preko vašeg internet pregledača, ona će ostati na vašem računaru, ali se neće pojaviti u istoriji preuzimanja FireFox programa / aplikacije. Ako sačuvate/obeležite (Bookmarks) neku stranicu u ovom režimu, ona će ostati na vašoj listi.

Treći mit

Private Browsing ne prikazuje istoriju pretraživanja. Ono, prema osnovnim podešavanjima, pokazuje svaki posećen ili sačuvan sajt kada krenete da kucate u traku za internet adresu.

Te stranice su sačuvane dok se gledali šta ima na internetu na normalnom režimu, ukoliko ne želite da dobijate sugestije, možete da ih ugasite tako što uđete u podešavanja, potom u Privacy and Security > Address Bar.

Četvrti mit

Private Browsing će zaštiti od malvera, antivirusa i drugih „štetočina“. Ovaj režim vas ne štiti od malvera, ukoliko sumnjate da je vaš uređaj zaražen istim, pokrenite skeniranje putem antivirus programa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.