DOŠLA MACA NA VRATANCA: Huavej obustavlja proizvodnju čipova zbog američkih sankcija
Foto: EPA/WU HONG

Primorani

DOŠLA MACA NA VRATANCA: Huavej obustavlja proizvodnju čipova zbog američkih sankcija

Huavei tehnolodžis", jedna od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mrežu našao se u centru tenzija između SAD i Kine oko bezbednosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok

Objavljeno: 17:04h

Kineski tehnološki gigant Huavei suočava se sa nestašicom čipova za procesore pametnih telefona zbog američkih sankcija i biće primoran da obustavi proizvodnju svojih najnaprednijih čipova, rekao je jedan od direktora kompanije Ričard Ju.

Prema njegovim rečima, proizvodnja čipa Kirin, koji je dizajnirao Huavei biće obustavljena 15 septembra jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija.

Dodao je da kompanija nije u mogućnosti da napravi spopsteve čipove.

- To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija Huavejevih čipova Kirin mogla bi da bude poslednja - rekao je Ju. prenosi AP.

"Huavei tehnolodžis", jedna od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mrežu našao se u centru tenzija između SAD i Kine oko bezbednosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok.

Vašington je Huaveju onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD, kao servisima za mobilne telefone, kao što je "Google music".

Sankcije su pooštene u maju, kada je Bela kuća zabranila dobavljačima širom sveta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za Huavei.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.