HAKERSKI NAPAD U TOKU! Na meti organizacije koje se bave virusom korona – SZO, fondacija Bila Gejtsa
Hakeri / Ilustracija, Foto: EPA/FERNANDO BIZERRA JR

HAKOVANE BAZE

HAKERSKI NAPAD U TOKU! Na meti organizacije koje se bave virusom korona – SZO, fondacija Bila Gejtsa

Hakovana baza podataka, navodi se, sadrži i podatke iz laboratorije u kineskom Vuhanu, odakle je virus potekao, kako se sumnja

Objavljeno:

Oko 25.000 imejl naloga američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), fondacije Bila Gejtsa i drugih organizacija koje se bave istraživanjem i borbom protiv virusa korona, hakovano je, prenose strani mediji.

Hakovana baza podataka, navodi se, sadrži i podatke iz laboratorije u kineskom Vuhanu, odakle je virus potekao, kako se sumnja.

Vašington post je preneo da su nepoznati aktivisti na internet postavili oko 25.000 imejl adresa i lozinki, a sve je otkrila obaveštajna grupa SITE koja se bavi praćenjem terorističkih i ekstremističkih organizacija na internetu.

Australijski stručnjak za sajber bezbednost, Robert Poter, kaže da je mogao da potvrdi nekoliko adresa i lozinki koje pripadaju SZO, ali napominje da mogu da vode poreklo i od nekog ranijeg hakerskog napada.

-Zdravstvene institucije su tradicionalno veoma loše kada je reč o sajber bezbednosti - rekao je.

Hakovani podaci su se pojavili na sajtu „4chan“, a potom i na Pastebin, a potom su se proširile na grupama na Telegramu.

Prema izveštaju SITE, 9.938 naloga pripada Institutu, 5.120 Svetskoj banci i 2.732 SZO.

Procurili su i mejlovi fondacije milijardera Bila Gejtsa koja je nedavno donirala 150 miliona dolara laboratoriji u Vuhanu.

SZO je na meti hakera još od polovine marta, a lozinke zaposlenih procurile su kroz druge sajtove, navela je organizacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Businesstoday.in)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.