AKO IMATE HUAVEI TELEFON OVO MORATE DA ZNATE: Oglasili se kineski gigant i Gugl, otkrili ima li mesta panici
Problem je veliki, ali ne i ne rešiv, Foto: AP, Ilustracija/Espreso.co.rs

kinezi znaju šta će

AKO IMATE HUAVEI TELEFON OVO MORATE DA ZNATE: Oglasili se kineski gigant i Gugl, otkrili ima li mesta panici

Pripremili smo vlastiti operativni sistem

Objavljeno: 14:32h

Odluka Gugla da uskrati Huaveiju licencu za korišćenje Android operativnog sistema izazvala je uznemirenost i nedoumice među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača, a iz obe kompanije poručuju da nema mesta panici.

Iz Haweja su potvrdili za TV mrežu CNBC da su razvili sopstveni operativni sistem za smartfone i računare za slučaj da im bude zabranjeno korišćenje softvera američkih firmi, a iz Gugla tvrde da će sadašnji korisnici Huaveijevih pametnih telefona i drugih uređaja i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko Gugla.

Ričard Ju, glavni izvršni direktor Huaveijevog sektora za korisnike, rekao je da kompanija ima bekap (back-up) operativni sistem, za slučaj da joj bude uskraćeno korišćenje softvera iz SAD-a.

"Pripremili smo vlastiti operativni sistem. Ako se desi da više ne možemo da koristimo sisteme Gugle-a ili Majkrosofta, bićemo spremni. To je naš plan B. Ali, naravno, da više volimo da radimo na ekosistemima Gugla i Majkrosofta", izjavio je Ju.

S druge strane, portparol Gugla je rekao da će za aktuelne korisnike njihove usluge Gugl Plej i zaštita iz Gugl Plej Protekta i dalje funkcionisati na Huaveji uređajima.

Dodatne detalje nije otkrivao, ali je naveo da se razmatraju implikacije odluke koja je doneta, prenosi Rojters.

Iz Androida su na Tviteru takođe potvrdili da će usluge Gugl Plej i Gugl Plej Protekta i dalje funkcionisati za postojeće korisnike.

Međutim, problem nastaje za korisnike budućih modela i verzija Huaveijevih pametnih telefona, jer će oni koji i dalje koriste operativni sistem Android izgubiti pristup Gugl Plej Storu, G-mejlu i Jutjubu, kao i internet pretraživaču "Hrom".

"Huaveji će ubuduće moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Gugl servisima i aplikacijama", rekao je izvor iz Googla za Rojters.

Dakle - odluka Gugla odnosi se na smartfone koji će se tek proizvesti od datuma koji američki tehnološki div odredi, nakon čega će Huaveji obavestiti kupce.

Jutarnji list piše da bi, tehnički gledano, budući korisnici telefona Huaveji mogli ovaj problem da reše tako da sami naknadno nadograde sistem (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom "Gapps" paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona nekih drugih proizvođača.

BONUS VIDEO:

AMG KONFERENCIJA "DIGITALNO BANKARSTVO" Siniša Mali: Bankarski sistem u Srbiji je potpuno stabilan! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.