OVE KOMPANIJE SU PRVE NA METI HAKERA: Mejl prevare se povećale više nego dvostruko
Kompanije na meti napada, Foto: Shutter Stock

fišing

OVE KOMPANIJE SU PRVE NA METI HAKERA: Mejl prevare se povećale više nego dvostruko

U mnogim slučajevima napadači pokušavaju prevare zaposlene da im omoguće pristup mreži.

Objavljeno: 17:02h

Hakeri pokreću sajber napade protiv kompanija u farmaceutskom sektoru više nego protiv bilo kojih drugih, a kampanje protiv preduzeća koja se bave lekovima su se prošle godine više nego udvostručile.

Brojke dolaze od istraživača u kompaniji za zaštitu podataka kompanije Prufpoint, koji su analizirali napade na kompanije sa liste magzina Forčn i otkrili da su tokom poslednjeg kvartala najviše ciljane farmaceutske kompanije, sa prosekom od 71 napada na mejl po jednoj kompaniji.

Ovo predstavlja skok od 149 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanije za lekove su primamljiva meta za sajber kriminalce zbog intelektualne svojine koju imaju nad novim jedinjenjima i lekovima. Ako napadač može da dobije informacije o obećavajućim istraživanjima, ovo bi moglo da bude vrlo unosna ponuda na crnom tržištu.

Ali organizacije u svim sektorima su napadnute od mejl prevaranta, s velikim porastom pokušaja napada otkrivenih u svim sektorima - do 80 odsto u poređenju sa istim kvartalom 2017. godine prema podacima kompanije za bezbednost.

U mnogim slučajevima napadači pokušavaju prevare zaposlene da im omoguće pristup mreži. Takođe je uobičajeno da napadači kloniraju mejl adrese kontakata ili visokokvalitetnih pojedinaca u kompaniji u pokušaju da prevare korisnike da daju podatke - ili velike količine novca. Možda zvuči kao jednostavan napad, ali razlog zbog kojeg su napadi porasli u tolikoj meri zato što se to pokazalo uspešnim. Mnogi od najvažnijih i skupih napada poslednjih godina počeli su sa skromnim fišingom.

Posle farmaceuta, građevinska preduzeća su druga najpoželjnija meta jer beleže u proseku 61 napad po adresi. Nekretnine su na trećem mestu, i oni su imali u proseku 54 napada u toku kvartala.

Tokom cele godine, farmaceutske kompanije su glavni cilj, a kompanije u sektoru izveštavaju o prosečno 282 napada. Slede nekretnine sa 277 napada po kompaniji. Prufpoint sugeriše niz načina na koje organizacije mogu da se zaštite od napada, kao što su obuka korisnika da primete i prijavljuju zlonamerne e-pošte i imaju rezervni plan u slučaju da korisnik postane žrtva napada

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

(Espreso.co.rs/ZD net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.