FEJSBUK NOVOST: Ukida se opcija za prepoznavanje lica
Ilustracija, Foto: EPA /SASCHA STEINBACH

fejsbuk novost

FEJSBUK NOVOST: Ukida se opcija za prepoznavanje lica

Kompanija je 2019. prekinula praksu korišćenja softvera za prepoznavanje lica za identifikaciju prijatelja korisnika na otpremljenim fotografijama i automatske predloge za "tagovanje"

Objavljeno: 20:49h

Kompanija Fejsbuk objavila je danas da gasi svoj sistem za prepoznavanje lica, koji automatski identifikuje korisnike na fotografijama i video snimcima i da će izbrisati snimke lica više od milijardu ljudi.

Džerom Pesenti, potpredsednik za veštačku inteligenciju nove matične kompanije Fejsbuka Mete rekao je da kompanija pokušava da odmeri pozitivne slučajeve upotrebe tehnologije prepoznavanja lica nasuprot rastućim društvenim zabrinutostima, posebno s obzirom da regulatori tek treba da daju jasna pravila u ovoj oblasti, prenosi AP.

Kompanija je 2019. prekinula praksu korišćenja softvera za prepoznavanje lica za identifikaciju prijatelja korisnika na otpremljenim fotografijama i automatske predloge za "tagovanje", a zbog te funkcije, kompanija je tužena u američkoj državi Ilionois.

Neki gradovi u SAD su zabranili policiji i drugim lokalnim vlastima upotrebu softvera za prepoznavanje lica, a San Francisko je 2019. postao prvi američki grad koji je zabranio ovu tehnologiju, a posle višegodišnjih kritika zagovornika privatnosti i građanskih sloboda.

Bonus video:

USIJANJE 02.11.2021. RAJIĆ I ŠORMAZ: IZVEŠTAJ KRISTIJANA ŠMITA O BIH
38:51

USIJANJE 02.11.2021. RAJIĆ I ŠORMAZ: IZVEŠTAJ KRISTIJANA ŠMITA O BIH

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media