INSTAGRAM U VELIKOM PROBLEMU! Upravo je pokrenuta tužba koja može SKUPO DA IH KOŠTA!
Opet ih optužuju, Foto: Profimedia

upliću se svuda

INSTAGRAM U VELIKOM PROBLEMU! Upravo je pokrenuta tužba koja može SKUPO DA IH KOŠTA!

Kako USA Today piše, kontroverza povezana sa korišćenjem softvera za prepoznavanje lica inicirana je u poslednje vreme zahvaljujući aktuelnim protestima protiv policijske brutalnosti, te činjenice da tehnologija često pogrešno identifikuje osobe tamnije boje kože

Objavljeno: 09:52h

Nepunih mesec dana pošto je Fejsbuk ponudio da plati 650 miliona dolara na ime sudskog poravnanja povodom procesa koji je vođen zbog ilegalnog prikupljanja biometrijskih podataka od korisnika — ova kompanija opet je na optuženičkoj klupi. Kako navodi Bloomberg, najnovija tužba protiv Fejsbuka usmerena je ka aplikaciji Instagram.

Naime, u tužbi podnetoj sudu kalifornijskog Redvud Sitija u ponedeljak, kompanija se tereti za prikupljanje, deponovanje i prihodovanje od biometrijskih podataka više od 100 miliona korisnika Instagrama, i to bez njihovog znanja ili pristanka. Prema navodima iz tužbe, takvo delovanje je u sukobu sa zakonom o privatnosti države Ilinois, koji zabranjuje neovlašćeno sakupljanje biometrijskih podataka.

Prema odredbama tog zakona, kompanija bi mogla da bude u obavezi da oštećenim korisnicima plati hiljadu dolara po prekršaju, ili čak pet hiljada — ukoliko se ispostavi da je to učinjeno iz nemara ili s namerom. Uz pozivanje na isti pravni akt, ranije su tužbe podnošene protiv Google-a i protiv Snapchata, navodi The Verge.

Fejsbul nudio 650 miliona za nagodbu

Inače, kako stoji u tekstu koji je objavio The Verge, krajem jula Fejsbuk je pristao da svoju početnu ponudu od 550 miliona poveća za još sto miliona dolara, ne bi li okončao petogodišnji sudski postupak koji je pokrenula grupa tužilaca. U njihovoj tužbi navodi se da je inicijalna verzija alata za označavanje korisnika, koja skenira fotografije i predlaže imena osoba koje se na njima nalaze, čuvala biometrijske podatke bez pristanka korisnika.

Tada je u saopštenju Fejsbuka navedeno da je kompanija fokusirana na poravnanje, te da je u interesu njene zajednice i njenih deoničara da se problem razreši.

Kontroverza povezana sa korišćenjem softvera za prepoznavanje lica

Kako USA Today piše, kontroverza povezana sa korišćenjem softvera za prepoznavanje lica inicirana je u poslednje vreme zahvaljujući aktuelnim protestima protiv policijske brutalnosti, te činjenice da tehnologija često pogrešno identifikuje osobe tamnije boje kože. Amazon, Microsoft i IBM već su najavili prekidanje ili ograničavanje dostupnosti takve tehnologije policiji, a, kako je Startit Dnevnik već pisao, Amazon i Microsoft su u junu i zvanično najavili stopiranje njenog razvoja i upotrebe.

U duhu globalnog trenda isticanja značaja zaštite privatnosti, prvi korak svakog korisnika zabrinutog zloupotrebama mogao bi da bude obazrivije raspolaganje ličnim podacima, a možda — i selfijima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Startit.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.