DOVOLJNO JE SAMO DA JE KAMERA UPRENA U VAS I SVE SAZNAJU: Pazite se aplikacije koju koriste milioni!
Ilustracija, Foto: AP

TEHNOLOGIJA JE OTIŠLA PREDALEKO

DOVOLJNO JE SAMO DA JE KAMERA UPRENA U VAS I SVE SAZNAJU: Pazite se aplikacije koju koriste milioni!

U kompaniji negiraju moć ove aplikacije, ali..

Objavljeno:

Fejsbuk je razvio aplikaciju koja prepoznaje osobe na osnovu crta lica i preusmerava korisnika na njegov profil. Aplikacija nije dostupna javnosti, a kompanija tvrdi da je data na korištenje isključivo njenim zaposlenima.

U javnost je procurela informacija da je dovoljno samo okrenuti kameru prema nekoj osobi i odmah se na ekranu pojavi njeno ime, prezime i profilna slika sa Fejsbuka.

Reč je o, kako prenosi Forbes, zastrašujućoj aplikaciji koju je razvijala kompanija Marka Zuckerberga.

Takva opcija mogla bi da uništi i ono malo preostale privatnosti na internetu, a razvijena je tako da se primenjuje na osobama koje imaju aktiviranu opciju prepoznavanja lica na Fejsbuk.

To je, kako upozoravaju portali, još jedan dokaz koliko je opasno deljenje ličnih informacija i fotografija na internetu i društvenim mrežama, jer, kada bi se ustalila aplikacija poput ove za prepoznavanje ljudi, svako bi mogao znati nečije ime i imati njegove podatke čim ga ugleda na ulici.

This week at F8. Bye bye, drone!

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck) on

Fejsbuk je počeo da razvija ovu aplikaciju 2015. i 2016. a testirali su je na zaposleniima u kompaniji i njihovim prijateljima.

Uprava Fejsbuka tvrdi da redovno interno testiraju nove tehnologije, te da su sa aplikacijom za prepoznavanje lica mogli prepoznavati samo njihove zaposlene i njihove prijatelje sa aktiviranom opcijom prepoznavanja lica, ali ne i druge osobe.

S druge strane, sasvim je jasno da Fejsbuk ima razvijen algoritam za prepoznavanje osoba na mreži, a jednostavan dokaz je prepoznavanje vaših prijatelja na fotografijama koje podižete na svoj zid.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.