USVOJEN KONTROVERZNI ČLAN 13: Evropski parlament doneo odluku koja će PROMENITI INTERNET
Protesti protiv člana 13, Foto: EPA/OMER MESSINGER

NOVE REGULATIVE

USVOJEN KONTROVERZNI ČLAN 13: Evropski parlament doneo odluku koja će PROMENITI INTERNET

Ovaj član će postrožiti pravila za deljenje sadržaja na internetu, od filmova do "mimova".

Objavljeno: 13:50h

Evropski parlament usvojio kontroverzni član 13 koji se odnosi na autorska prava na internetu.

Ovaj član će postrožiti pravila za deljenje sadržaja na internetu, od filmova do "mimova".

S 348 glasa za, 274 glasa protiv i 36 suzdržanih, član je usvojen, a direktiva će narednih dana biti objavljena u Službenom listu Evropske unije, a zemlje članice će u roku od 24 meseca morati da ratifikuju nova pravila na nacionalnom nivou.

Prema ovom članu, nalaže se da svaka osoba koja deli bilo kakav sadržaj na internetu mora da ima dozvolu autora tog sadržaja, makar to bio i običan "gif".

Članak 13. obvezuje internets platforme da koriste filtere koji bi nadgledali preuzimanje sadržaja kako bi se sprečilo kršenje autorskih prava. U tom je smislu najveća odgovornost stavljena na tzv. GAFA internetske platforme, tj. Google, Amazon, Facebook i Apple, ali i YouTube.

Recimo, platforme sa sadržajem koje generišu korisnici sa Fejsbuk-a na Vikipediju bi bile primorane da implementiraju "filtre za učitavanje" kako bi se osiguralo da se materijal ne suprotstavlja nečijem autorskom pravu ili riziku da bude tužen.

Filter će analizirati sadržaj koji se prenosi, uporediti ga sa bazom podataka zaštićenih autorskim pravima i dozvoliti njen prolaz ili ga vratiti korisniku koji je preneo sadržaj. Skupi, podložni greškama i skloni širokoj kolateralnoj cenzuri, takvi filteri imaju potencijal da efektivno ometaju slobodnu razmenu informacija koje je internet počeo da predstavlja.

Ovom članu su se protivili mnogi , uključujući Tima Berners-Lija, izumitelja svetskog interneta. Oko 70 pionira na internetu potpisalo je pismo u kojem upozorava da zakonodavstvo pretvara veb u “alat za automatizovani nadzor i kontrolu svojih korisnika”.

Sadržajne platforme koje su generisali korisnici, uključujući Reddit, Tvitch, Pornhub i Vikipediju, organizovali su proteste protiv njihove predstojeće propasti, zamračujući svoje odredišne stranice za jedan dan, dok je na desetine hiljada demonstranata izašlo na ulice u gradovima širom Evrope.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.