ZATO JE VAŽNO MENJATI LOZINKE: Evo koliko kriminalci plaćaju vaše lične podatke na Dark vebu
Najsigurnija aplikacija za sve vrste komunikacije putem mobilnih telefona i kompjutera, Foto: Kurir

DARK WEB

ZATO JE VAŽNO MENJATI LOZINKE: Evo koliko kriminalci plaćaju vaše lične podatke na Dark vebu

Podaci za pretplatničke servise prodaju se po ceni od 1 do 10 dolara, 20 dolara koštaju informacije o vozačkoj dozvoli, dok za 30 dolara može da se dobije paket informacija o korisnicima (identifikacioni broj, adresa i drugi hakerima zanimljivi podaci)

Objavljeno:

Mnogi podaci poput korisničkih imena i lozinki za brojne servise kao što su mejlovi, Fejsbuka, Tviter, Netfliks, podaci o bankovnim karticama, vozačkim dozvolama, pasošima i slično tražena su roba na internetu, i na Dark vebu hakeri i onlajn kriminalci plaćaju velike sume novca da se domognu tih informacija.

Sigurnosni stručnjaci objavili su, na osnovu podataka s Dark veba iz protekle dve godine, najtraženije podatke među hakerima i kriminalcima, kao i njihove cene.

Svote koje se najčešće plaćaju za podatke iznose od jednog do 2.000 dolara. Za jedan dolar prodaju se podaci o identifikacionom broju (broj socijalnog osiguranja u SAD) i uopšteno korisnička imena i šifre za nefinansijske servise.

Ovakvi podaci, odnosno korisnička imena i šifre za servise za plaćanje poput npr. Pejpala kupuju se po ceni od 20 do 200 dolara, dok se informacije o kreditnim ili debitnim karticama plaćaju od 5 do 110 dolara – cena s CCV brojem skuplja je za 5 dolara, a za 15 dolara više prodaju se i ostali podaci o banci koja je izdala te kartice.

Podaci za pretplatničke servise prodaju se po ceni od 1 do 10 dolara, 20 dolara koštaju informacije o vozačkoj dozvoli, dok za 30 dolara može da se dobije paket informacija o korisnicima (identifikacioni broj, adresa i drugi hakerima zanimljivi podaci).

Malo veće sume potrebno je izdvojiti za informacije o diplomi (između 100 i 400 dolara), medicinskim podacima (do hiljadu dolara, u zavisnosti o kakvim je podacima reč), dok se najbolje kotira američki pasoš koji se na Dark vebu plaća između 1.000 i 2.000 dolara.

Ono što je važno napomenuti jeste da je veliki broj prevara počinjen upotrebom podataka ukradenih pre dve do šest godina, tako da je izuzetno važno menjati šifre i koristiti složene šifre.

Takođe, treba biti vrlo oprezan kada su u pitanju podaci koji se objavljuju na društvenim mrežama jer npr ako imate otvoren profil na Fejsbuku i objavljujete mnogo informacija, samo na osnovu toga mogu da se saznaju podaci o rođendanima vas i vaših bližnjih, o imenima dece, adresi na kojoj stanujete i brojni slični podaci kojima nije mesto na internetu, naročito ne na javnim profilima na Facebooku.

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija.

Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije.

Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju.

Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija.

Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Pogledajte bonus video :

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.