USKORO PREDIZBORNA TIŠINA: Ovako izgleda regulisani proces glasanja
Predstavnici gradske izborne komisije, Foto: Fonet

proces

USKORO PREDIZBORNA TIŠINA: Ovako izgleda regulisani proces glasanja

Izborna komisija objavljuje rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta

Objavljeno:

Predstavnici 24 izborne liste imaju još nekoliko sati, do ponoći, mogućnost da ubeđuju birače da im daju glas, nakon čega počinje izborna tišina koja traje 68 sati, do zatvaranja biračkih mesta, u 20.00 časova u nedelju 4. marta.

Zatim sledi objavljivanje rezultata, pa podela mandata i "postizborna kombinatorika".

Izborna tišina znači da liste neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Na izborima u nedelju glasaće 1.611.000 birača, na 1.185 biračkih mesta, od 7 do 20 sati, a za 110 mesta u Skupštini grada bori se 24 izborne liste.

Kako kažu u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), najviše biračkih mesta je na Novom Beogradu - 141, a najmanje u Surčinu 27.

Odštampano je ukupno 1.611.514 glasačkih listića, rezedo boje, dok je boja kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičasta.

Kompletan izborni meterijal juče je raspodeljen gradskim opštinama iz štapmarije "Službenog glasnika", a danas i sutra, predaje se biračkim odborima, zatvoren u vreće sa sigurnosnim zatvornicama.

Tako zatvoren materijal predsednici i zamenici predsednika biračkih odbora u nedelju će doneti na biračko mesto, otvoriti ga pred svim ostalim članovima biračkih odbora i počeće glasanje za odbornike.

Nakon okončanja izbora u nedelju uveče, 4. marta, kad se završi popunjavanje zapisnika, kompletan izborni materijal se vraća u opštine gde se vrši primopredaja između biračkih odbora i koordniratora GIK-a.

Zatim se zapisnici donose u sedište GIK-a gde se verifikuju konačni rezultati i pristupa se utvrđivanju rezultata glasanja.

Izborna komisija objavljuje rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Kada je reč o posmatračima, u GIK-u navode da se prijavilo ukupno 16 - šest domaćih i 10 stranih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.