Ne davimo Beograd dobio podršku iz celog sveta!
Ne davimo Beograd, Foto: Fonet

izbori u beogradu

Ne davimo Beograd dobio podršku iz celog sveta!

Iz ove inicijative pozivaju građane da im se pridružite u četvrtak od 20h do 00h u prostoru napuštenog vojnog objekta u ulici Sibinjanin Janka broj 9

Objavljeno:

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane na završni događaj i proslavu završetkapredizborne kampanje i ulazak Inicijative u skupštinu grada Beograda.

- Tokom ove kampanje uz učešće nesagledivog broja ljudi uspeli smo da pokažemo kako se bori za naš grad. Bili smo na ulici, u blokovima, na Savskom nasipu, hapsili su nas u Hercegovačkoj. Lepili smo plakate, pisali grafite, organizovali proteste, razgovarali u mesnim zajednicama, raspravljali se u štabu. Sve ono što smo i do sada radili, i što ćemo nastaviti da radimo u budućnosti. Borbe sa ulica Beograda prenosimo i u Skupštinu grada! - navodi inicijativa u saopštenju.

Predstavnici Inicijative Ne Davimo Beograd danas su u razgovoru sa građanima ukazali na loša saobraćajna rešenja i propuste nastale preuređenjem trga i izgradnjom fontane na Slaviji.

Patkomobil je u vožnji oko kružnog toka i sam iskusio ove nedostatke, a predstavnici inicijative izmerili su da je vreme potrebno za obilazak Slavije preko 11 minuta, i na taj način ukazali smo da je ovo rešenje loše i za pešački i za sve druge vidove saobraćaja.

Patkomobil na Slaviji
Patkomobil na Slaviji foto: Beta

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da izgradnja fontane na Slaviji predstavlja bolan primer neodgovornog trošenja javnih sredstava. Umesto adekvatno izvedene rekonstrukcije, vozači su dobili fontanu koja ih remeti, a pešaci su izgubili pešačke prelaze. Inicijativa ukazuje da je hitno potrebno promeniti prioritete: nije nam potrebna izgradnja nepotrebnih i šljaštećih objekata dok se zanemaruje opštije funkcionisanje saobraćajne infrastrukture na teritoriji gradskog okruga.

- Loša saobraćajna rešenja, poput pomeranja pešačkih prelaza i besmisleno ocrtanih biciklističkih staza koje se naglo prekidaju, pokazuju da predsatvnici vlasti pokušavaju kozmetičkim promenama da održe svoj imidž. Zbog sumnjivih prioriteta oni žrtvuju fizičku bezbednost pešaka i funkcionalnost Slavije, a u toku izvođenja radova menjaju planove što dovodi do nezgrapno izvedene rekonstrukcije.

Inicijativa će nastaviti da se zalaže za obezbeđivanje uslova u kojima je moguće kroz adekvatan društveni dijalog usmeriti dalji razvoj Slavije i drugih bitnih saobraćajnica u svrhu poboljšanja kvaliteta svih građana koji kroz Slaviju prolaze. Promena dolazi kada javni uvidi nisu puka formalnost, i kada se prilikom planiranja radi kako sa stručnjacima, tako i sa građanima van struke. Značajan korak u tom smeru predstavljaju izbori u nedelju, kada pozivamo sve ljude da udružimo glasove i smenimo ovu vlast. - saopštili su iz inicijative.

Patkomobil na Slaviji
Patkomobil na Slaviji foto: Beta

Inicijativu Ne davimo Beograd na predstojećim izborima u Beogradu podržalo je više progresivnih demokratskih pokreta i više od 80 javnih intelektualaca i političkih aktivista iz Evrope i širom sveta. Najnovije pismo podrške koje smo dobili stiže od Ramone Pop, zamenice gradonačelnika Berlina i senatorke Berlina za privredu, energiju i javna komunalna preduzeća.

U ime Federacije evropskih mladih zelenih, podmlatka Evropske partije zelenih, koja okuplja ekološke omladinske grupe, društvene pokrete i inicijative širom Evrope u borbi za održivi ekonomski razvoj i brigu za javna prirodna dobra, Inicijativu Ne davimo Beograd podržao je generalni sekretar federacije Teo Komet: “Ovom prilikom želimo da vam uputimo solidarnu podršku i poručimo vam da na nas možete da računate u zajedničkoj borbi, ne samo za bolji Beograd i Srbiju, nego i za drugačiji, socijalno pravedniji i solidarniji svet.”

Pojedinačnu podršku pružilo je oko 80 političkih aktivista i angažovanih intelektualaca iz Evrope, regiona i Srbije, među kojima je Ramona Pop, zamenica gradonačelnika Berlina i senatorka Berlina za privredu, energiju i javna komunalna preduzeća. Ramona Pop istakla je: “Pozdravljam zalaganje građanske Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" za vrednosti participacije, slobode, ravnopravnosti i solidarnosti kao i za odlučnu borbu protiv korupcije.”

Inicijativu su podržali i Ska Keler, prominentna politička aktivistkinja iz Nemačke i kopredsednica političke grupacije Evropskih zelenih/Evropski slobodni savez u Evropskom parlamentu, Gašpar Mikloš Tamaš, mađarski filozof, disident i profesor na Centralno-evropskom fakultetu u Mađarskoj, Leo Panič, profesor emeritus političke ekonomije sa Jork Univerziteta u Torontu, Statis Kuvelakis, profesor političke filozofije na Kings koledžu u Londonu, Donatela Del Porta, profesorka političkih nauka i osnivačica Centra za studije društvenih pokreta u Firenci, kao i Jovo Bakić, Milan Vukomanović i Đokica Jovanović, profesori Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Podrška je usledila nakon što su iza Inicijative Ne davimo Beograd stali građanski pokret Barcelona En Comu (Zajedno za Barselonu), na čelu sa gradonačelnicom Adom Kolau, i pan-evropski pokret DiEM 25 Janisa Varufakisa, čiji su članovi hrvatski filozof Srećko Horvat, britanski režiser Ken Louč, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, aktivistkinja Naomi Klajn i sociološkinja Saskia Sasen.

Spisak politički angažovanih intelektualaca koji su podržali napore Inicijative Ne davimo Beograd za ekonomski razvoj zajednice, kvalitetno obrazovanje, zdravstvo, kulturu i poboljšanje životnog standarda građana, možete pogledati na stranici: https://supportndbg.wordpress.com/listofsupporters/

Ne davimo Beograd pozvali su građane da im se pridružite u četvrtak od 20h do 00h u prostoru napuštenog vojnog objekta u ulici Sibinjanin Janka broj 9.

- Grad Beograd raspolaže sa velikim brojem nekorišćenih prostora u javnom vlasništvu koji bi mogli biti iskorišćeni tako da od njih imaju korist ugroženi građani, organizacije koje se bave kulturom, socijalom ili zajednica u kojoj se nalaze. Ovo je jedan od tih prostora i organizacijom završnog događaja u njemu, želimo da pokažemo svoju posvećenost ovoj temi.- saopštili su.

Agenda:

20h Okupljanje, kuvano vino, priče iz kampanje

21h Pozdravni govori

22h Koncert

23h DJ Flip set

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.