NA BEOGRADSKIM IZBORIMA KANDIDUJE SE I GRAĐANSKA STRANKA GRKA! Šta njen lider VASILIOS PROVELEGIOS obećava? (VIDEO)
Provelegios nam je rekao za šta se njihova stranka zalaže i na čije glasove računaju, Foto: Espreso

espreso intervju

NA BEOGRADSKIM IZBORIMA KANDIDUJE SE I GRAĐANSKA STRANKA GRKA! Šta njen lider VASILIOS PROVELEGIOS obećava? (VIDEO)

S liderom GSG pričali smo o njihovom planu za predstojeće izbore u Beogradu

Objavljeno:
Milka Radović

Vasilios Provelegios iz Građanske stranke Grka, bio je gost Espreso intervjua. Sa Provelegiosem smo pričali o njihovom planu za predstojeće izbore u Beogradu, za šta se njihova stranka zalaže, na čije glasove računaju...

Provelegios nam je rekao i ko su za njih prihvatljivi partneri i sa kim bi bila moguća koalicija posle izbora, zašto su se kandidovali kad ne postoje u istraživanjima, da li bi podržali Vučićevu listu posle izbora...

Espreso intervju sa Vasiliosem Provelegiosem pogledajte u videu:

Šta je plan Građanske stranke Grka u Srbiji za predstojeće izbore u Beogradu?

- Naš plan je da delegiramo neke teme koje su lako ostvarive, odnosno koje možemo lako da ostvarimo zbog našeg manjinskog cenzusa, i nadamo se da ćemo sa jednim odbornikom uspeti da ostvarimo sve one teme koje smo delegirali u programu.

Za šta se vaša stranka zalaže?

- Mi se zalažemo najviše za povezivanje naša dva naroda, odnosno za dizanje prijateljstva naša dva naroda na viši nivo. Delegiraćemo i turizam, pričaćemo i o ekonomiji, o povezivanju gradova i grčkih i srpskih privrednika.

Na čije glasove računate?

- Mi računamo na glasove poreklom Grka, kojih ima nešto oko tri hiljade, ali računamo i na glasove svih građana Beograda koji misle da ćemo dizanjem tog prijateljstva i ekonomske saradnje, odnosno ekonomskih kontakata moći da doprinesemo boljem životu u Beogradu.

foto: Espreso

Ko su za vas prihvatljvii partneri i s kim bi bila moguća koalicija?

- S obzirom na to da smo manjinska stranka mi stvari na taj način ne sagledavamo. Verovatno ćemo imati jednog odbornika. Ako budemo imali dva to će biti veliki uspeh. Prihvatljivi partneri će nam biti oni koji budu prihvatili naš program. Mi ćemo imati par konkretnih projekata koje ćemo predstaviti kao temu, a ukoliko se dogovorimo, mi ćemo sarađivati sa svima.

Zašto ste se uopšte kandidovali, kad vas u nema u istraživanjima javnog mnjenja?

- Ovo je prirodan proces gde smo mi kroz Nacionalni savet grčke nacionalne manjine, koji postoji od 2004. godine, hteli da prerastemo u veću formu organizovanja, odnosno u političku partiju. Prema istraživanjima nas nema zato što se nismo bavili javnim poslom. Mi smo se bavili kulturom, u nekim stvarima povezivanjem, negovanjem i tradicijom grčkog jezika na teritoriji Srbije. Sad smatramo da možemo i u političkom životu da damo svoj doprinos, i odatle je kandidatura.

A šta je to što Grčku i Srbiju najviše povezuje?

- Grčku i Srbiju povezuje mnogo stvari. Da krenemo od ljudi. Recimo, Lazar Paču, ministar na dvoru kralja koji je postao čuven kad je odbio da mu da kredit rekavši mu "nisi solventan" pa ne mogu da ti dam novac, i odmah zatim Vera Aftimijadis koja je poreklom Grkinja koja je osvojila najviše pojedinačnih medalja za tadašnju Jugoslaviju, i dan danas drži to mesto. Onda su tu ljudi koji su kroz vekove kao što su Riga od Fere, u najnovijoj istoriji Marinus Ricudis, to je jedan Grk koji je '99. godine odbio da bombaduje Srbiju, rekavši da ne može da bombarduje bratski pravoslavni narod. Smatramo da imamo mnogo stvari koje nas povezuju, ali prijateljstvo je živa stvar, sve ostalo mora da se neguje. Tradicija mora da se neguje, i onda mi tu stupamo na scenu, i pokušaćemo da dignemo to na još viši nivo.

Koga smatrate za najvećeg protivnika?

- Pošto smo manjinska stranka, mi nemamo protivnike. Možemo da imamo protivnike u takmičarskom smislu, i tu bih naveo sve manjinske stranke, koje jesu zaista manjinske. Videli smo da se pojavilo dosta veštačkih manjinskih stranaka, i to pravi i nama problem. Mi, kao manjina moramo da pričamo o tome, ko je sve manjina u Srbiji i ko može da bude manjina u Srbiji.

Da li biste podržali Vučićevu listu posle izbora?

- Ne bih da pričam sad o tome. Rekao sam da bismo podržali nekog, ukoliko nam dozvoli da realizujemo naš program. Naš program s jednim ili dva odbornika će se baviti isključivo povezivanjem grčkog i srpskog naroda. Tako da, ako podrže program, mi bismo podržali listu, nije nikakav problem.

foto: Espreso

Dobro, a šta mislite inače o njegovoj politici?

- Mi smo manjinska stranka, na početku smo karijere i ne bismo ni o kome da pričamo loše, niti dobro u ovom trenutku. Mi se borimo za nas, za naše ciljeve i za naš program.

Kakav ishod očekujete od beogradskih izbora?

- Prema istraživanjima koje sada imamo iz našeg štaba, za koji opet može da se kaže da je "zelen" u ovim političkim poslovima, imamo jednog sigurnog odbornika. To je negde oko 9.000 glasova. U ovim danima ćemo pojačati marketing i raditi na terenu. Pokušaćemo građanima da objasnimo šta u stvari mogu da očekuju od nas u narednom periodu ako glasaju za nas, i time dignemo naš vizibilitet i podignemo broj glasova, kako bismo dobili dva odbornika. To će za nas predstavljati veliki uspeh.

Bonus video:

Branko Ružić, intervju


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.