SLAVKO GAK: Mi danas roditeljima vraćamo ono što im je Đilas uzeo
Gak je oštro kritikovao Dragana Đilasa, Foto: Fonet

kampanja

SLAVKO GAK: Mi danas roditeljima vraćamo ono što im je Đilas uzeo

- A gde je novac koji su oni tada uplaćivali u budžet kojim je raspolagao Dragan Đilas, nije poznato - rekao je Gak

Objavljeno: 06:27h

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izjavio je da je Grad Beograd do januara ove godine isplatio 342,7 miliona dinara na ime tužbi roditelja za nezakonito uvećanu cenu vrtića u periodu od 2010. do 2014. godine.

Mi danas isplaćujemo roditeljima novac zbog nezakonito uvećane cene vrtića, rekao je Gak i dodao: "A gde je novac koji su oni tada uplaćivali u budžet kojim je raspolagao Dragan Đilas, nije poznato", konstatuje Gak.

U saopštenju za medije, povodom dezinformacija koje, kako kaže, u javnosti plasiraju pojedini predstavnici opozicije, Gak navodi i da sadašnja gradska vlast plaća cehove neodgovorne prethodne vlasti, umesto da ulaže dodatno u obnovu vrtića i škola.

- Pritom, to je tek deo od pristiglih oko 15.000 tužbi, dok je ukupan broj oštećenih roditelja daleko veći jer je, primera radi, samo 2014. više od 20.000 roditelja plaćalo vrtić skuplje - napominje Gak.

Objašnjava da Đilas, koji je kandidat za gradonačelnika, sada obećava gradnju novih vrtića i besplatna mesta u postojećim, a u vreme kad je imao priliku da nešto uradi "on je roditeljima u Beogradu naplaćivao i do 9.700 dinara mesečno".

- Ova vlast tu je cenu spustila na sadašnjih 5.590 dinara. Oni koji plaćaju znaće da prepoznaju ko zaista misli o njima a ko 'garantuje' kule i gradove - poručio je Gak, dodajući da deca ni na koji način ne smeju biti deo političke kampanje bilo koje stranke.

Prošlo je vreme kada su fotelje bile važnije od mesta u vrtićima. Nadam se da se nikada neće ni vratiti, poručio je Gak.

U tom je smislu naveo i da je danas u vrtiće upisano oko 71.000 dece, od koje gotovo 58.000 dece u državne skoro 13.000 dece u privatne vrtiće uz subvenciju Grada.

To je 23.500 dece više u odnosu na kraj 2013. godine kada ovo pravo ostvarivalo svega 47.500 dece.

- Boravak dece u privatnim vrtićima uz refundaciju Grada nam je osim novih mesta dao i niz ekonomskih domino efekata koji su uticali na razvoj ovog sektora. Najvažnija su svakako nova radna mesta u novootvorenim vrtićima kojih danas u sistemu grada ima 255 u odnosu na tek četrdesetak vrtića pre ove odluke Grada - napominje Gak.

Navodi i da je od 2015. do danas Grad Beograd iz budžeta za ovu decu izdvojio 3,8 milijardi dinara.

Kritikujući prethodnu gradsku vlast napominje da je novac iz gradske kase nemilice trošila na neopravdano preskupe zakupe vrtića koje, kaže, aktuelna vlast mora i danas da plaća.

Pa tako navodi da se samo za jedan vrtić na Altini izdvaja gotovo 24.000 evra mesečno.

Prethodna vlast je započela gradnju vrtića u Stublinama u Obrenovcu u koji je uloženo više od 300 miliona dinara koji sada ne radi punim kapacitetom, navodi Gak i dodaje da je taj novac možda mogao korisnije da se uloži u vrtcih na nekoj drugoj lokaciji, gde je bio potrebniji.

- Gradili su se i vrtići potpuno nepriključeni na vodovodnu ili kanalizacionu mrežu kakav je vrtić Oblačak na Zvezdari. Srećom, ovakav odnos prema ovom važnom sektoru je prošlost kojoj niko ne želi da se vraća - kaže Gak te dodaje da se danas Beograd odgovorno odnosi prema vrtićima vođen ozbiljnim analizama tržišta.

Tako su, kaže, prošle godine otvorena dva vrtića adaptirana od praznih prostora u školama, a još šest je u planu za adaptaciju ove godine.

Kad je reč o školama, Gak pominje da je 2012. prilikom gradnje škole "Milena Pavlović Barili" na Paliluli utvrđeno da je pucanje fasade na ovoj školi samo dve godine od otvaranja posledica brze gradnje, nepoštovanja rokova za sušenje slojeva.

- Govorim o školi u koju ide 1.000 učenika i koja sada da bi deca bila bezbedna plaća zaštitnu ogradu - navodi Gak.

Pominje i školu "Jovan Ristić" na Paliluli, sagrađenu 2010. koja dve godine nakon otvaranja počinje da prokišnjava, a iste probleme, dodaje, imaju i u školama "Miloje Vasić" u Grockoj i "Kraljica Marija" u Ovči, u koje su uloženi milioni dinara.

Gradski sekretar još kaze da je budžet za 2018. predvideo 300 miliona dinara kapitalnih ulaganja u vrtiće i skoro 890 miliona dinara za investicije i funkcionisanje škola, te zaključuje: "Moja poenta je da novca ima, Beograd konačno ima i ljude koji iskreno brinu o deci na funkcijama sa kojih to građani očekuju ali nažalost ima i onih spremnih da sve to zloupotrebe u političke svrhe".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.