Stamatović: Alarmantno zagađenje vazduha u Sevojnu
Milan Stamatović, Foto: Filip Plavčić

upozorio

Stamatović: Alarmantno zagađenje vazduha u Sevojnu

Teških metala je u vazduhu pet puta više od dozvoljene granice

Objavljeno:

PredsednikInicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović upozorio je na zagađenost vazduha u Sevojnu, navodeći da je stepen čađi duplo veći, a da je teških metala u vazduhu pet puta više od dozvoljene granice.

Stamatović je u svom izlaganju juče naveo da je, osim hroničnnih problema sa vodosnadbevanjem, koje "nesposobna naprednjačka vlast godinama ne ume da reši", alarmantan podatak da je kod dečjeg vrtića u Sevojnu pre dve godine zagađenost vazduha bila 170 miligrama čađi po kubnom metru vazduha, iako je, kaže, granična vrednost kvaliteta vazduha prema nacionalnom standardu 100 miligrama.

Kako se navodi u saopštenju, on je kazao da Zavod za javno zdravlje u Užicu , "malo - malo" pa kvalitet vazduha na području Užica i Sevojna okarakteriše kao izuzetno opasan, te se sugrađanima sa plućnim i srčanim problemima, starijima i deci, savetuje da ne izlaze napolje.

Pozivajući se na podatke iz izveštaja Instituta za zemljište iz Beograda, on je dodao da je merenjem zagadjenosti vazduha i zemljišta u Sevojnu registrovana nekoliko puta veća koncentracija teških metala, gde je, kaže, utvrđeno da je najveća zagađenost kod vrtića i sevojničke ambulante.

- Ni ovi užasni pokazatelji, ni činjenica da je broj dece sa dijagnozom bronhitis ili astma u ovom kraju sve veći, ne smetaju gradonačelniku Užica da laički utvrdi kako: na osnovu ovog izveštaja, ne bi trebalo donositi prevelike zaključke"- zaključio je on.

Reagujući na ove navode, Gradski odbor Srpske napredne stranke u Užicu saopštio je da Stamatović ne preza od korišćenja dece i njihovog zdravlja za ličnu promociju.

- Nije Stamatovicu strano ni da u svoj politicki galimatijas, ne bi li dobio još koji glas, uvrsti temu aerozagadenja, iznoseci potpuno netačne podatke i laži i plašeći narod - kažu iz odbora SNS u Užicu i dodaju da mu je "bolje da ćuti" jer je samo njegov odbornik u Kosjeriću dao podršku spaljivanju komunalnog otpada.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.