Đilas: Uvredljivo objašnjenje RTS o funkcionerskoj kampanji
Dragan Đilas nije birao reči, Foto: Fonet

izbori u beogradu

Đilas: Uvredljivo objašnjenje RTS o funkcionerskoj kampanji

Đilas je kritikovao to što je RTS u odgovoru pomenuo da je on 2004. godine, kao direktor Narodne kancelarije, navodno prekršio izbornu tišinu i da nije imao primedbe na izveštavanje RTS o predsedničkim izborima prošle godine

Objavljeno:

Kandidat za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima Dragan Đilas ocenio je danas da je uvredljivo za građane Srbije kada Radio-televizija Srbije (RTS) na dokumentovanu kritiku opozicije da favorizuje vladajuće stranke kao kontraargument ponudi objašnjenje da se radi o funkcionerskoj kampanji, iako je i ona zakonom zabranjena. - Gomila besmislica, poluistina i laži verovatno su razlog da sramno pismo Evropskoj uniji emitera (EBU) potpiše i pošalje 'kolegijum RTS', umesto onih koji snose odgovornost za uređivačku politiku Javnog servisa, a to su Dragan Bujošević, direktor RTS-a, ili Vladimir Vuletić, predsednik Upravnog odbora... 'Uređivački kolegijum', međutim, ne navodi o kakvim se 'državničkim aktivnostima' Siniše Malog i Gorana Vesića, kao i ostalih kandidata SNS-a, radi - naveo je Đilas u pisanoj izjavi.

RTS je juče kao neosnovane odbacila kritike opozicije u Srbiji koja se, zbog navodno neravnopravnog tretmana u izveštavanju Javnog servisa, žalila EBU. Odgovarajući na pismo federacije čiji je član, RTS je naveo da ne negira u potpunosti tvrdnju opozicije da u programima Javnog servisa više pažnje posvećuje vladajućoj koaliciji ali je i dodao da treba praviti razliku između obaveznog predstavljanja kandidata, partija i pojedinaca u kampanji i dela u kome RTS "obaveštava javnost o događajima koji su važni za građane a ne moraju, ali i mogu, biti povezani sa izborima". Đilas je kritikovao to što je RTS u odgovoru pomenuo da je on 2004. godine, kao direktor Narodne kancelarije, navodno prekršio izbornu tišinu i da nije imao primedbe na izveštavanje RTS o predsedničkim izborima prošle godine. - Sramno je da se pritom prećutkuje da se u to vreme nisam bavio politikom niti sam bio član neke političke stranke, pa nisam ni mogao da ocenjujem izveštavanje RTS. Mogle bi se do u beskraj nabrajati besmislice iz ovog pisma, ali dovoljno je to što kao potvrdu svoje 'objektivnosti', RTS nudi poređenje sa televizijskim emiterima poput TV Pink ili TV Happy - dodao je on. Kandidat koalicije "Beograd odlučuje - ljudi pobeđuju" je rekao da će EBU nakon izbora biti dostavljeni podaci koji će pokazati "pravu sliku Javnog servisa kao propagandnog mehanizma vladajuće stranke".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.