SDPS se zalaže za održivu poljoprivrednu proizvodnju
Rasim Ljajić je aktivan u kampanji, Foto: Dado Đilas

kampanja

SDPS se zalaže za održivu poljoprivrednu proizvodnju

Ministar Ljajić je posetio jedno seosko domaćinstvo kod Mladenovca

Objavljeno: 03:12h

Ako uđe u Skupštinu Beograda, SDPS će se zalagati za povećanje budžeta za poljoprivredu i veće podsticaje za mala gazdinstva, rečeno je danas tokom posete predsednika SDPS-a Rasima Ljajića i predsednica Odbora za poljoprivredu te stranke Lidije Aćimović poljoprivrednom domaćinstvu Perice Jovančevića u selu Vlaška kod Mladenovca.

Jedan od ciljeva SDPS-a je zalaganje za održivu poljoprivrednu proizvodnju, kvalitet i zdravstvenu bezbednost hrane, saopštio je SDPS.

Jovančevići koji se tradicionalno bave voćarstvom su primer kako treba da izgleda jedno savremeno poljoprivredno gazdinstvo.

Perica Jovančević ima pet hektara zasada. Na 70 ari uzgaja borovnicu, gde primenjuje najsavremenije agrotehničke mere, počev od sadnog materijala do sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i bezbedne zaštite bilja.

Ceo prinos, preko udruženja koje okuplja više od 30 poljoprivrednika iz tog kraja, izvozi u Holandiju.

Budući da je samo u podizanje ovog zasada uložio više od 40.000 evra, Jovančević kaže da će preko Ministarstva poljoprivrede aplicirati za sredstva iz fondova EU kako bi proširio proizvodnju.

Pored borovnice, uzgaja i 25 ari jagoda, od čega pet ari pod plastenikom, takođe ima i zadase brskve i višnje.

Predstavnici SDP Srbije su, u želji da skrenu pažnju na potrebu poboljšanja kvaliteta starih i nemoćnih do sada posetili više domova za stare, penzionerskih klubova i dnevnih centara, saopšteno je iz te stranke.

Predsednik SDPS Rasim Ljajić danas je bio u Domu za smeštaj i brigu o starima "Sveti Nikola" u Mladenovcu.

U ovom Domu, koji ima sve uslove dostojne za život u starosti, počev od smeštaja, higijene, nege, medicinkog nadzora, 365 dana u godini popunjeno je svih 30 raspoloživih mesta.

Posetom ovakvim domovima videli smo da su u Beogradu mnogo veće podrebe za smeštaj starih i nemćnih u odnosu na raspoložive kapacitete.

Zato je neophodno podsticati otvaranje ustanova ovog tipa koje ispunjavaju zakonske i sve druge norme potrebne za život starih i nemoćnih.

Takođe potrebno je podsticati i programe kućne nege, kao i dnevnih centara i klubova kako bi se olakšao i unapredio kvalitet života ljudi treće životne dobi - saopštio je SDP Srbije. Socijaldemokratska partija Srbije kao jedan od ciljeva zacrtala je obilazak što većeg broja centara gde se okupljaju ili žive naši stariji građani.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.