Putin jelo, Foto: Printscreen/BlicŽena, Profimedia

hrskavi putin

RECEPT ZA JELO KOJE SE ZOVE "PUTIN": Ako ste ljubitelj KROMPIRA, krenuće vam VODA NA USTA! (RECEPT)

Posolite i pobiberite po ukusu i sklonite sa vatre.

Objavljeno: 08.03.2022. 17:17h > 17:33h

Iako je najpopularija kanadska kućna grickalica nastala odavno, mnogi misle da putin (poutine) ima veze sa ruskim predsednikom. Ipak, to je pomfrit s komadićima sira i smeđim umakom na bazi goveđeg ili pilećeg bujona i začina.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Sastojci Količina

krompir 1 kg

goveđi bujon 0,5 l

pileći bujon 300 ml

gustin 3 kašike

maslac 100 g

brašno 2 kašike

so po ukusu

biber po ukusu

kačkavalj, čedar sir 200 g

ulje za prženje

Kako pripremiti

U većem tiganju istopite puter, dodajte brašno i na tihoj vatri pržite brašno mešajući i pazeći da ne potamni. Dodajte goveđi i pileći bujon, promešajte žicom i ostavite da provri. Pomešajte gustin sa dve kašike vode i dodajte bujonu, pa pustite da vri još 5 minuta, odnosno dok ne dobijete gušći sos. Posolite i pobiberite po ukusu i sklonite sa vatre.

Oljušten krompir isecite na tanke štapiće i stavite ih u veliku posudu. Nalijte hladnom vodom i ostavite sat vremena da stoje. Potom krompir izvadite iz vode i dobro ga prosušite.

Zagrejte ulje i pržite krompir oko 10 minuta na nižoj vatri, a zatim pojačajte i pržite dok ne dobije lepu boju. Izvadite pomfrit na papirne ubruse da se ulje ocedi, pa ga prebacite u činiju, posolite i prelijte pripremljenim sosom. Odozgo narendajte sir i odmah poslužite.

(Espreso/BlicŽena)