OŠ, Foto: Promo

ŠKOLA

POTPUNO JE BESPLATNO! Lepe vesti za hiljade đaka, mnogima omiljena aktivnost dostupna BEZ PLAĆANJA

Direktor ove škole Dejan Kulundžić kaže da je kroz rekonstrukciju škole, ona dobila i prvi zatvoreni bazen u gradu

Objavljeno: 08.03.2022. 09:42h

Nikada nije bilo više ulaganja u obrazovanje nego poslednjih godina. U prethodnih pet godina za opremanje oko 300 škola uloženo je oko 770 miliona dinara, dok je u opremu u vrtićima od 2017. godine uloženo 1.165.023.327 dinara. Većina gradova u Srbiji danas ima savremene škole, renovirane i modernizovane u potpunosti, uz kompletno obezbeđenu opremu i sredstva za rad.

Upravo jedan takav primer je Osnovna škola “Bratstvo” koja je 1. septembra prošle godine primila 1.700 učenika u potpuno rekonstruisanom prostoru.

Direktor ove škole Dejan Kulundžić kaže da je kroz rekonstrukciju škole, ona dobila i prvi zatvoreni bazen u gradu, a na radost, ne samo učenika osnovne škole „Bratstvo“, nego svih građana Novog Pazara.

On navodi je u pitanju poluolimpijski bazen koji se uprava škole maksimalno trudi da iskoristi, te je u saradnji sa Gradom Novi Pazar i Sportskim savezom Novog Pazara napravljena akcija u okviru koje će sva deca Novog Pazara dobiti besplatnu školu plivanja vikendom.

Besplatna plivačka obuka dece predviđena je subotom i nedeljom u dve grupe, a osim besplatne obuke neplivača predviđen je i rad s decom koja već plivaju. Kako Kulundžić objašnjava, kroz ciklus od četiri do pet godina, to znači da će preko 13.000 osnovaca u gradu Novom Pazaru dobiti besplatnu školu plivanja.

Plivanje je posebno značajno zbog činjenice da pomaže i pospešuje pravilno držanje tela i razvoj svih njegovih delova. Na ovaj način sprečavaju se potencijalni deformiteti kod dece i mladih poput ravnih tabana ili krive kičme, dok će redovno bavljenje plivačkim sportom ojačati pre svega ruke, leđa i rameni pojas svakog plivača i dati mu izuzetnu koordinaciju u vremenu i prostoru.

Značaj i uticaj plivanja u današnje vreme kada smo okruženi ekranima praktično je nemerljiv, a istraživanja pokazuju da razvoj sposobnosti koje ova aktivnost razvija kao što su ravnoteža, dimanika, brzina, hrabrost i koordinacija, utiče pozitivno na opštu inteligenciju deteta.

Pre svega, plivanje je zabavna sportska aktivnost koja treba da se uvede još u ranom uzrastu imajući u vidu da najveći broj dece voli vodu pa tako veoma lako zavoli i plivanje kao vid vežbanja.

“U moje vreme bilo je nepojmljivo da imamo zatvoreni bazen ili da u sklopu fizičkog vaspitanja imamo plivačku obuku. Sada kao treći čas fizičkog vapitanja, deca imaju plivanje i stvarno su presrećni. Bazen se maksimalno koristi, posećuju ga osim naših đaka, i đaci drugih škola. Škola „Bratstvo“ broji 1.700 učenika što znači da je ovo jedna velika stvar za naše đake, ali i sve učenike od 1. do 4. razreda koji koriste bazen”, navodi Kulundžić.

Direktor škole kaže da su osim šaka, i roditelji presrećni zbog škole plivanja s obzirom da se dugo čekalo da grad Novi Pazar dobije jedan zatvoreni bazen, a sve zahvaljujući Kancelariji za javna ulaganja Vlade Republike Srbije.

Za rekonstrukciju škole utrošeno je pet miliona evra, renovirana je fiskulturna sala, izgrađene nove učionice, amfiteatar, a svaka učionica dobila je računar i televizor, kao i interaktivne table.

(Espreso)