Ilustracija, Foto: Profimedia

vodite računa o tome

OVAKVO MESO NIKADA NE KUPUJTE U PRODAVNICI, POKVARENO JE!

I iako većina ljudi meso povezuje sa crvenom bojom, ona zapravo nije njegova prirodna boja, već do takve boje dolazi prilikom izlaganja mesa vazduhu

Objavljeno: 05.03.2022. 20:06h > 20:30h

Iako meso pre dolaska u prodavnice prolazi razna testiranja i mora proći razne zakonske propise pre nego što se uopšte stavlja u prodaju, danas je teško biti siguran u to je li nešto stvarno sigurno za konzumaciju ili u mesu postoji potencijalna opasnost.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Iako su kontrole stroge, postoje takozvane 'crne rupe' zbog kojih je ponekad i prejednostavno meso iz uzvoza plasirati u prodaju, ali se to ne smatra obmanjivanjem potencijalnih kupaca. Ali, kupci se mogu poslužiti jednostavnim trikovima kojima mogu otkriti je li meso koje kupuju ipak zdravo, ili bi ga trebalo izbeći.

Za početak valja, svakako, pogledati deklaraciju (koja je u trogovinama, za razliku od mesara, obavezna). Drugi korak je osigurati da je meso domaće proizvodnje, jer su tako manje šanse da je staro. Ali- zatim na red dolazi provera boje mesa.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Moramo znati koja je normalna boja koje vrste mesa. Tako je pileće meso normalno od plavičasto-bele do žućkaste boje, dok svinjetina, u savršenim uslovima, ima ružičasto-sivkastu boju. Kad je piletina u pitanju, važno je obratiti pažnju na delove mesa oko kosti, koji ne bi trebalo da budu tamni, dok bi prsna kost trebala biti savitljiva.

I iako većina ljudi meso povezuje sa crvenom bojom, ona zapravo nije njegova prirodna boja, već do takve boje dolazi prilikom izlaganja mesa vazduhu.

Ako se ipak radi o mlevenom mesu koje je vakuumirano, boja bi mu trebala biti ljubičasto-crvenkasta, dok tamnija boja ukazuje na to da se radi o starijoj životinji, ali ne mora automatski značiti da je meso pokvareno.

Generalno gledano, zapravo se crvena boja povezuje s time da je meso pokvareno, pa na to obratite pažnju, kada je svinjetina u pitanju.

A šta je s junetinom?

Junetina je prirodno crvenkaste boje, a tekstura joj mora biti čvrsta te ona mora biti prošarana tankim, a ne debelim i širokim žilama - a ako pak na komadu mesa uočite žute i masne žile, to znači da je životinja bila nešto starija.

Ako pak na junetini vidite crne ili sive delove, nemojte kupiti takvo meso. A kada je reč o mlevenoj junetini, najviše je mogućih prevara, pa je idealno rešenje da meso usitne pred vama.

Ako janjetina nema miris, to zapravo nije dobro

Janjetina pak mora biti svetlo ružičaste boje i čvrste teksture, kao i junetina. A prema mirisu možete videti je li janjetina bila smrznuta ili ne. Ako je smrznuta, mirisa gotovo uopštee nema ili je jako slab.

(Espreso / Žena Net)