Foto: EPA/Anatoly Maltsev

ponovo će biti domaćini

OSTALI SU JEDINI KANDIDATI: Već je poznato gde će se igrati EURO 2028!

Podsetimo, sledeći EURO biće održan u Nemačkoj 2024. godine

Objavljeno: 05.03.2022. 10:28h

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2028. godine gotovo izvesno će se održati u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, prema pisanju ostrvske štampe. Naime, kako stvari stoje, njihova zajednička kandidatura izvesno će biti jedina koja će biti uzeta u razmatranje.

Turska, koja je već dva puta ispala iz konkurencije da bude domaćin u 2016. i 2024. godini, verovatno će se povući i ovoga puta, dok je zbog situacije na granici Rusije i Ukrajine teško ostvarivo da bi UEFA u ovom trenutku dala domaćinstvo Rusiji.

UEFA na ovaj način želi da osigura nacionalne selekcije, uzimajući u obzir da bi stadioni u Engleskoj bili dobro popunjeni, što bi doprinelo povećanju finansijske dobiti. Bilo je planirano da čitav proces traje do septembra 2023. godine, ali pošto se pored Velike Britanije i Irske ne nazire više nijedan kandidat, čelna kuća evropskog fudbala doneće odluku daleko ranije.

Sve ovo dolazi nakon vesti da su se dve zemlje povukle iz organizacije Svetskog prvenstva 2030. godine. Čak 18 stadiona dolazi u obzir da organizuje takmičenje, među kojima su zagarantovani Hempden Park u Glazgovu, Aviva stadion u Dablinu, Principaliti stadion u Kardifu, te stadioni Totenhema i Vembli u Londonu.

Podsetimo, sledeći EURO biće održan u Nemačkoj 2024. godine. UEFA je prošle godine bila na gubicima od 700.000.000 britanskih funti (oko 850.000.000 evra), pa je po svaku cenu želela da i naredni šampionat bude organizovan na nekom od većih tržišta.

(Espreso/Telegraf)