Baklave, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

PREUKUSNA POSLASTICA

BAKLAVE KOJE USPEJU I NEZAINTERESOVANIMA! Turske domaćice otkrile kako da ih lako spremite

Vruću baklavu prelijte sa prohlađenim sirupom

Objavljeno: 22.02.2022. 19:33h

Ako nikada niste pravili, ne brinite, sada će vam baklave uspeti iz prvog pokušaja. Nikad prostiji recept, bez puno muke, a kako svi vole ovaj kolač možete ga praviti u raznim prilikama. Takođe, možete da pročitate i kada je pravi trenutak da baklave prelijte sirupom ili agdom.

Sastojci:

500 g gotovih kora

1,5 šolje sirovih pistaća

226 g putera

60 ml ulja

Za sirup:

2 šolje vode

2 šolje šećera

1 kriška limuna

prstohvat soli

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Brzi kolači
FOTO: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

Priprema:

Prvo skuvajte sirupa tako što ćete pomešati sve sastojke. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 12-15 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi. U malom tiganju istopite puter na niskoj temperaturi i dodajte ulje. Uzimite zemljanu posudu i isecite listove po njoj, pa zatim nauljite posudu sa smesom od putera i ulja. Polovinu listova stavite u tepsiju i svaki premažite smesom od putera. Preko stavite sirove pistaće i nastavite da ređate kore. Obavezno svaku premažite uljem i puterom. Isecite je na dijamante i pecite 35-40 minuta. Vruću baklavu prelijte sa prohlađenim sirupom.

(Espreso/Stvar ukusa)