Ilustracija, Foto: Profimedia

ESKALACIJA TENZIJA

ISPRAVKA: Ubijeni Grci u blizini linije razgraničenja Rusije i Ukrajine nisu bili vojnici

Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je preporuku grčkim državljanima koji se nalaze u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju

Objavljeno: 14.02.2022. 15:54h > 09:33h

Na portalu Espreso 14. februara je objavljen tekst u kojem se tvrdi da je grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su dva grčka vojnika poginula, a još dva teško povređena u incidentu sa ukrajinskim vojnicima u blizini linije razgraničenja sa proruskim snagama.

Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, jasno je da ova tvrdnja nema utemeljenje u istini.

U ovom tekstu su na osnovu ove analize izmenjeni naslov i sporne tvrdnje u tekstu.

Naime, dok je istina da se ovakav incident desio, i da su tri ukrajinska vojnika odgovorna za smrt i povrede ljudi, od kojih su nekolicina Grci, u selu Hranitneu blizu linije razgraničenja, nije istina da su poginuli grčki vojnici.

Takođe, istina je da je incident izbio nakon što su se grčki i ukrajinski vojnici posvađali iz "beznačajnog razloga".

Na zvaničnoj internet stranici ministarstva spoljnih poslova Grčke jasno je naznačeno da su poginule osobe "Grci iz dijaspore", a ne vojnici.

U ovom saopštenju se izražava duboka tuga zbog iznenadne smrti dvojice Grka iz dijaspore, i teške povrede još dvojice, u selu Hranitna, koje se nalazi u istočnoj Ukrajini.

"Prema dostupnim dokazima, izvršioci dvostrukog ubistva su tri vojnika ukrajinske vojske, koji su se oko trivijalne stvari posvađali sa pomenutim Grcima iz dijaspore", piše u saopštenju.

Prema informacijama ambasadora Ukrajine u Grčkoj Sergija Šutenka, nije bilo političkih ili etničkih motiva iza napada, a počinioci su uhapšeni. Prema njegovim informacijama, stradala su dvojica državljana Ukrajine, od kojih je jedan Grk iz dijaspore, dok su dvojica teško povređena, obojica Grci iz dijaspore.

(Espreso/Telegraf.rs)