Kiseli krastavci, Foto: Profimedia

MORATE DA ZNATE

SVI NAVALITE NA KISELE KRASTAVCE, ALI MALO KO ZNA DA OVO NIJE ZDRAVO: Nutricionistkinja OTKRILA GDE GREŠIMO

Ipak nutricionistkinja kaže da to ne odgovara istini, te da za razliku od rasola, to ne bi preporučila

Objavljeno: 11.02.2022. 19:54h

Nutricionistkinja dala svoj sud o turšiji - šta je najzdravije, a šta nikako ne treba da konzumirate!

Došlo je vreme da iz špajza izvadimo s pažnjom pripremljenu zimnicu. Blagodati turšije, kiselog kupusa i krastavčića su brojne, i nije reč samo o ukusnom i praktičnom povrću bez koga retko koji obrok može da prođe, već su u pitanju izuzetno zdrave namirnice.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Konzumiranjem zimnice ojačaćemo imuni sistem, uneti u svoj organizam neophodne vitamine, ali i povoljno uticati na digestivni trakt, koji usled prazničnog prejedanja jednostavno bude preopterećen.

"Domaća turšija je fantastičan izvor vitamina i vlakana i pravi potrebnu ravnotežu na, u ovo doba godine, često preobilnim trpezama. U procesu fermentacije povrće dobija i dodatne vitamine, te je tako turšija izvor vitamina K, B vitamina, naročito važnog i retkog u biljnoj hrani, B12. Osim toga, turšija je pravo bogatstvo probiotskih kultura koje čine čuda za naš digestivni trakt - olakšavaju varenje, sprečavaju konstipaciju, gasove i nadimanje. Prirodni probiotici postaraće se i za jačanje našeg imunog sistema, uravnotežiće nivo holesterola i delovati preventivno na kancer debelog creva i druge hronične bolesti", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Sve navedene prednosti turšije važe i za kisele krastavčiće, ali ovi omiljeni zeleni plodovi imaju dodatni plus - nisku kalorijsku vrednost zbog koje se uklapaju u svaku redukcionu dijetu.

foto: Profimedia

Krastavčići, karfiol, šargarepa, paprika, vredan su izvor vitamina C u zimskim danima, koji nas štiti od virusnih infekcija. Ipak bih kao 'favorita' izdvojila kiseli kupus, kiseljen na tradicionalan način, bez ikakvih konzervanasa. Voda u kojoj je kiseljen - rasol - može se piti i koristiti kao dodatak jelima. Rasol je veoma bogat mikronutrijentima i jača crevnu floru, ali štiti i od čira na želucu", dodala je Olajdžija.

Često se širom Interneta mogu pronaći saveti da je zdravo i korisno piti čak i vodu u kojoj su stajali kiseli krastavčići. Ipak nutricionistkinja kaže da to ne odgovara istini, te da za razliku od rasola, to ne bi preporučila.

"Ovo zbog velikog sadržaja soli jeste apsolutna kontraindikacija za sve bubrežne i srčane bolesnike. U ovu vodu neretko se dodaje i šećer, a da ne pričamo o konzervansima - ukoliko ste kupili krastavčiće ili sami dodali neku vrstu konzervansa, onda zaista nije preporučljivo piti ovu vodu. Argument da je ova voda bogata vitaminima iz krastavčića ne zadovoljava s obzirom da oni (ukoliko ih stavljamo u komadu, a ne presecamo) zadržavaju gotovo sve vitamine u sebi, a i ovaj argument svakako ne opravdava ogroman sadržaj soli i konzervanasa koje bismo na taj način uneli", napomenula je Tanja Olajdžija.

(Espreso / Žena.rs)