vrhunski je
NE MORATE GA KUPOVATI: Samo OVAKO se pravi NAJBOLJI DOMAĆI SIR
Nastaviti sa kuvanjem mleka i posle 2-3 minuta pojaviće se prve grudvice sira
Sastojci Potrebno je:
1 l mleka sa 3,5% mm
1,5 kašičica soli
180 g kisele pavlake sa 20% mm
3 jajeta
Ostalo:
1 veća gaza sa duplim slojem
vanglica, sito
plastična posuda prečnika 11cm
kojoj je izbušeno dno
1 flaša vode ili napunjena tegla težine 1,5 l/kg
Priprema
Mleko sipati u dublju posudu, dodati so i staviti na srednju temperaturu. Za to vreme jaja razbiti u manju posudu i žicom za mućenje ih umutiti. Dodati kiselu pavlaku i žicom dobro sjediniti, da ne ostane ni jedna grudvica od kisele pavlake. Probati mleko da li treba da dodate još soli (sve zavisi koliko volite slano). Kada mleko počne da vri, sipati polako umućena jaja sa pavlakom neprestano mešajući drvenom varjačom.
Nastaviti sa kuvanjem mleka i posle 2-3 minuta pojaviće se prve grudvice sira.
Kuvajte i dalje. Posle 6-7 minuta izdvojiće se surutka i smesa će se pretvoriti u grudvice. Tada je gotovo i skloniti posudu sa šporeta. Sir možete odmah tako da formirate ili da stavite, nekoliko strukova sitno iseckanog peršuna i jednu sitno iseckanu ljutu papričicu. Ili, stavite začine koji vi volite, po želji i ukusu.
Cetku staviti u vanglicu i preko cetke staviti gazu sa duplim slojem. Sipati smesu, prvo sa kutlačom, pa zatim sve izručite.
Pokupiti krajeve gaze i uvrteti ih. Sada, plastičnu posudu sa izbušenim dnom staviti u cetku i u nju staviti gazu sa grudvicama sira.
Preko staviti neki plastični poklopac, malu tacnu..., pa pritisnuti flašom ili teglom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebaciti u frižider i ostaviti 12 sati.
Narednog dana izvaditi iz frižidera, odmotati iz gaze i prebaciti sir na dasku za sečenje. Isečite sira na tanje parčiće i uživajte u fantastičnom ukusu. Od ove količine sastojaka dobijete 400 g sira.
(Espreso)