Ilustracija, Foto: Profimedia

investicija

OGROMNA INVESTICIJA! G20 uložio 120 MILIJARDI za zaštitu PRIRODE

Izveštaj je razmatrao kako bogate nacije mogu bolje da se izbore sa klimatskim krizama, biodiverzitetom i degradacijom zemljišta na planeti, promovišući održivu poljoprivredu i lanace snabdevanja ili stvaranjem zelenih površina u gradovima u okiru borbe protiv sve većeg zagrevanja

Objavljeno: 27.01.2022. 15:51h

Dvadeset najbogatijih zemalja na svetu (G20) trebalo bi da više nego udvostruče svoju godišnju potrošnju za zaštitu i obnovu prirode, na 285 milijardi dolara do 2050. godine, saopštile su danas Ujedinjene nacije i donatori, pozivajući na povećanje privatnih i inostranih investicija.

U prvom zajedničkom izveštaju o finansiranju obnove prirode u zemljama G20, oni su procenili da je potrošnja bloka, koji uključuje velike ekonomije u usponu, iznosila 120 milijardi dolara u 2020, preneo je Rojters.

Koautor Ivo Malder, koji vodi jedinicu za finansiranje klime u Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), rekao je da bi fokus izveštaja na G20 i nedostatke u finansiranju prirode mogao da pomogne onim bogatim nacijama koje su pokazale političko vođstvo po tom pitanju poslednjih meseci, uključujući i klimatski samit COP26.

- Količina novca koja se ulaže u rešenja zasnovana na očuvanju prirode nije ni približno dovoljna, rekao je Malder.

- Nadam se da će zemlje G20 biti primer, što trenutno nije slučaj, istakao je on.

Izveštaj je razmatrao kako bogate nacije mogu bolje da se izbore sa klimatskim krizama, biodiverzitetom i degradacijom zemljišta na planeti, promovišući održivu poljoprivredu i lanace snabdevanja ili stvaranjem zelenih površina u gradovima u okiru borbe protiv sve većeg zagrevanja.

Jačanje zaštite prirodnih područja, kao što su parkovi, okeani, šume i divljine, smatra se vitalnim za održavanje ekosistema od kojih ljudi zavise i ograničavanje globalnog zagrevanja na međunarodno dogovorene ciljeve.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)