Krst, Foto: Marina Lopičić

VEROVANJA

DA LI NA SVETOG SAVU TREBA OBAVLJATI KUĆNE POSLOVE? Vernici bi ovo TREBALO DA ZNAJU, kao i još 1 VAŽNU STVAR

Da ne bi došlo do gubitka u stadu, nisu nosili ni crveno tog dana, boju koja simbolizuje krv

Objavljeno: 26.01.2022. 18:09h

Sveti Sava se, po crkvenom kalendaru, proslavlja 27. januara, a pravilo je da se na dan velikog srpskog svetitelja posti.

Običaji koji se u narodu praktikuju podsećaju na moći koje, po predanju, imao Sveti Sava. Smatrali su ga pastirom i zaštitnikom stoke, pa su na njegov dan puštali ovce i goveda same na ispašu. Zato bi domaćini i domaćice imali čitav dan na raspolaganju za kućne poslove. Otuda i verovanje da se baš na Svetog Savu valja obaviti veliko spremanje, suprotno običajima koji važe na "crveno slovo".

FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić

Ipak, iz straha za stoku, seljaci su uobičajili da na taj dan ne otvaraju britve i ne oštre noževe. Simbolički, to je izražavalo molbu da i čeljusti vukova ostanu sklopljene. Da ne bi došlo do gubitka u stadu, nisu nosili ni crveno tog dana, boju koja simbolizuje krv.

Najvažniji običaj koji se i danas praktikuje odnosi se na decu - svaki mališan treba da nauči neku pesmicu na ovaj praznik, kako bi lepo napredovao u školi tokom cele godine. Žene pripremaju perece. Na kilogram brašna, doda se aktivirani kvasac, 250 gr margarina, kašika šećera i tri kašičice soli. Zamesi se testo sa 4 šoljice mleka i 4 žumanceta, ostavi da naraste, pa se oblikuju perece, premazuju belancetom i pospu kimom, pa peku dok ne porumene.

Zahvaljujući velikim zaslugama Svetog Save za razvoj školstva i prosvete kod Srba u srednjem veku, dan njegove smrti, 27. januar se obeležava i kao Dan prosvete, a škole slave školsku slavu.

(Espreso / Lepa&Srećna)