Ruski boršč, Foto: Printscreen/Youtube/Bakina Vanglica

VRHUNSKO

RUSKO JELO NA KAŠIKU POSTALO JE HIT: Još kada čujete da se SPREMA OD SVAKOG MESA (VIDEO)

Ukusno, zdravo i veoma hranljivo

Objavljeno: 25.01.2022. 11:56h > 15:21h

Tradicionalna trpeza u Rusiji nezamisliva je bez boršča, jela sa povrćem i mesom koje donekle liči na naše čorbe, ali je hranljivije, a mnogi kažu i ukusnije.

Prednost boršča je u tome što se može pripremiti od bilo koje vrste mesa i povrća koje imate u kući, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kom se boršč priprema u Rusiji.

Sastojci:

500 gr piletine, junetine ili svinjetine

2 cvekle

500 gr kiselog kupusa

4 krompira

2 šargarepe

glavica crnog luka

ulje, so, suvi biljni začin

kafena kašičica šećera

kafena kašičica aleve papirke

nekoliko zrna bibera

200 ml soka od paradajza

pavlaka (po želji)

sok od limuna (po želji)

Priprema:

Ukoliko pravite boršč od pilećeg mesa, kao što se priprema u Rusiji, stavite meso u lonac sa vodom, malo posolite i kuvajte kao za supu.

Ako, pak, želite da pravite boršč od junećeg ili svinjskog mesa, onda najpre isecite meso na kockice, pa ga spustite u lonac sa malo posoljenom vodom i kuvajte.

Dok se meso kuva, pripremite povrće.

Oljuštite krompir, pa ga iseckajte na kockice. Cveklu takođe oljuštite i isecite na kockice. Isto uradite i sa šargarepom.

Kiseli kupus isecite na rezanca ako nemate već pripremljen kupus ribanac.

Skuvano meso izvadite iz lonca sa vodom, pa u tu vodu stavite iseckan krompir, cveklu i šargarepu i kuvajte. Kad je povrće na pola kuvano, dodajte kiseli kupus isečen na rezanca, pa ostavite posudu na šporetu još desetak minuta.

U zasebnoj posudi na malo ulja prodinstajte iseckan crni luk, pa dodajte kašiku aleve paprike, so, suvi biljni začin, kašičicu šećera i sok od paradajza. Kad tečnost provri, sipajte je u lonac u kom se nalazi kuvano povrće.

Meso na kratko propržite u tiganju, ocedite ga od viška masnoće i prebacite u lonac sa povrćem. Dodajte zrna bibera, sve dobro promešajte, vratite lonac na šporet i kuvajte poklopljeno još pola sata na tihoj vatri.

Boršč služite sa pavlakom i nekoliko kapi limunovog soka.

Prijatno!

(Espreso)