Ilustracija, Foto: SPC

OBRATITE PAŽNJU

DA LI SE POSTI ZA SVETOG JOVANA AKO PADNE U SREDU ILI PETAK? Svaki VERNIK ovo mora znati

Na Bogojavljenje 19. januara je uvek mrs, takođe bez obzira na dan

Objavljeno: 19.01.2022. 09:59h > 10:05h

Danas proslavljamo Bogojavljenje – “objavljivanje Bogočoveka” i “uvođenje Hrista u mesijansku misiju”. Tim praznikom se obeležava to što je, po verskom učenju, Jovan Krstitelj, pošto je krstio Isusa Hrista, video kako se “nebo otvara” i na Isusa “sleće Sveti duh” u “obliku goluba”.

Postoje dileme oko odgovora da li se za Svetog Jovana posti ili ne, a mi vam ih ovom prilikom i rešavamo.

Pravila naše Crkve propisuju post 20./7. januara. "Neposno vreme" propisano je od Božića do navečerja Krstovdana (od 7. do 17. januara).

Na Krstovdan, 18. januara je uvek post, bez obzira koji je dan u nedelji!

Na Bogojavljenje 19. januara je uvek mrs, takođe bez obzira na dan.

Od Sv. Jovana Krstitelja, 20. januara se vraćamo na uobičajeno pravilo: sreda i petak su posni, ostali dani su mrsni.

S tim u vezi, trebamo da upamtimo da je ova slava sredom i petkom uvek posna!

foto: Wikipedia Commons

Takođe, jedno jelo obavezno treba da se nađe na trpezi za Bogojavljenje- a to su pihtije.

Potrebno:

3 suve i 3 sveže svinjske nožice 2 para svinjskih ušiju 3 svnjska repa jedna svinjska kolenica 1 teleća noga biber u zrnu so 4 glavice belog luka

Priprema:

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1l vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (zavisi od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini. Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iskickajte na željene komade. Iskickano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći.

Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

(Espreso/ Vanja P.)