Čobanska pita, Foto: Printscreen/YT/ Kuhinja Valentina Mašković

preukusna pita

SPECIJALITET IZ SNOVA: Čobanska pita je specijalitet sa istoka Srbije, a sprema se vrlo JEDNOSTAVNO! (RECEPT)

Specijalitet iz istočne Srbije

Objavljeno: 18.01.2022. 22:12h

Čobanska pita, specijalitet istočne Srbije.

Sastojci:

500 g kora za pitu (deblje)

350 g povrća za đuveč (smrznutog) ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)

2 manja plava patlidžana

1 prazluk

100 g koprive

ljuta papričica

so, biber

peršun,

bosiljak

mast (ulje)

1 kašika kajmaka ili čaša pavlake

Priprema:

Povrće kratko obarite i dodajte začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posolite, pobiberite i pouljite. Povrće može i da se proprži ako želite. U tepsiju stavite na nauljeno dno koru i zatim ređajte nadev sa korama kao kod pite gužvare. Pitu možete i savijati na klasičan način uz mazanje svake kore. Na kraju zatvorite sa ostatkom kora i premažite mešavinom masnoće i vode. Pecite 40 minuta na 180°C.

(Espreso / Stvarukusa)