Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

PRAZNIK

DANAS SPREMITE STARO SRPSKO JELO! Naši preci tradicionalno su spremali ovo na Krstovdan

Spremaju se lako, a jedu se u slast

Objavljeno: 18.01.2022. 08:26h > 08:31h

Ukusne, mekane i kalorične, izuzetno dobre za zimske dane, a veruje se da ako se spreme na Krstovdan, a jedu na Bogojavljenje, radi sreće i napretka u kući.

Potrebno je:

2 sveže svinjske nogice i 2 dimljene

2 juneće nogice

6 zrna bibera

2 lista lorbera

1 glavica belog luka

1 veza razne zeleni

mleveni biber

so

Priprema: Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, ošuriti, oprati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri.

Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.

Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.

Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne.

Posuti tucanom paprikom i služiti kao hladno predjelo.

(Espreso)