Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

PRSTE DA POLIŽEŠ!

OVAKVO TESTO JOŠ NISTE JELI: Kada jednom probate VLAŠKU POGAČU, poželećete da je jedete SVAKI DAN! (RECEPT)

Vlaška pogača priprema se brzo i lako, a ukus je fantastičan

Objavljeno: 17.01.2022. 18:35h

Vlaška pogača

Sastojci:

Za testo:

1 kg brašna

1 kocka kvasca

malo soli

2 kašike ulja

Za nadev:

750 g–1 kg crvenog luka

1/2 kg paradajza

seckani peršun

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema:

Kvasac usitnite, dodajte 2 kašike brašna, malo mlake vode i pustiti da nadođe. Zatim dodajte ostatak brašna sa malo mlake vode, ulje i so. Umesite glatko testo. Kad se udvostruči podelite ga na 2 dela, razvaljajte na 1/2 cm debljine.

Prvi deo stavite na pleh (da testo nekoliko cm pada preko rubova pleha). Luk isecite i dinstajte ulju. U luk, na pola dinstanja, dodajte ouguljeni paradajz iseckan na komadiće i prodinstajte do kraja. Kad se ohladi, posložite na razvaljano testo (za one koji ne vole paradajz, mogu posložiti samo luk).

Pospite seckanim svežim peršunom, posolite i prekrijte drugim delom testa. Krajeve donjeg testa prebacite preko ivice gornjeg, pažljivo dlanom istisnute vazduh koji je ostao ispod i pritisnite ivice viljuškom. Pecite na 180°C pola sata. Kad je pečeno, vruće prekrijte čistom, mokrom krpom i ostavite tako nekih 15 min.

(Espreso / stvarukusa)