Zabava, Foto: Profimedia

posao

Zašto nam je TEŠKO da se vratimo svakodnevnim obavezama nakon PRAZNIKA?

Ovaj fenomen ima svoje ime – zove se društveni džet leg

Objavljeno: 13.01.2022. 23:29h

Tokom praznika se obično svi opustimo, to je vreme za nas i našu porodicu, pa prestajemo barem na kratko da mislimo na posao i obaveze.

Nije neuobičajeno da nam je posle takvog mini odmora veoma teško da se vratimo uobičajenim navikama, da ponovo idemo na posao i obavljamo sve zadatke.

U pitanju je onaj osećaj nakon praznične pauze kada nam je teško da se vratimo u rutinu, nakon što su nam svakodnevne navike bile na kratko izmenjene. Naš organizam jednostavno nije spreman na nove izazove i treba mu malo vremena da se navikne na promenjene okolnosti.

Ovaj fenomen ima svoje ime – zove se društveni džet leg. Koristi se još od 2006. godine da opiše sve one trenutke kada se naš prirodni cirkadijalni ritam ne poklapa sa onim što se očekuje od nas usled poslovnih i privatnih obaveza. Koristio se i za probleme koji nastaju usled pomeranja sata u zimu i na proleće, ali danas se mahom više povezuje sa post – prazničnim periodom.

Jednostavno, vaše telo je počelo da se navikava da ležete kasnije, da nemate istu količinu obaveza i da su u fokusu stvari koje vas zanimaju, a ne one koje morate da radite. I sada sve opet mora da se vrati na staro.

Glavni simptomi su osećanje premora, nervoza, problemi sa koncentracijom i manjak strpljenja. Ako ste se prepoznali u ovim redovima, možda je potrebno da preduzmete određene korake kako biste prevazišli ovaj sindrom.

Slušajte svoj organizam

Kada vam telo govori da je iscrpljeno, dremka nije dobra ideja odmah po povratku na posao. Ona može loše uticati na vaš trud da ritam vratite u normalu, odnosno da odlazak na spavanje i buđenje budu u skladu sa obavezama. To ne znači da nikada ne treba da dremate, jednostavno izbegavajte to u početku, dok se malo ne vratite svakodnevnim obavezama.

Ostavite uređaje po strani

Ovo se najviše odnosi na vreme neposredno pre spavanja. Veštačka svetlost ekrana telefona, tableta ili drugog uređaja može još više da zbuni organizam i izazove nesanicu. Umesto toga, probajte da kratko čitate nešto, uradite razgibavanje za opuštanje ili jednostavno isplanirajte naredni dan.

Držite se rutine

Način da se vratite svakodnevnom ritmu je da pronađete neku vrstu rutine, naročito po pitanju odlaska na spavanje i buđenja. Naše telo voli rutinu i ona je dobar način da živite zdrav život, odnosno da se prilagodite na sve okolnosti iz neposrednog okruženja.

Vodite zdrav život

Ovo se prevashodno odnosi na dugo sedenje bez fizičke aktivnosti. Tokom praznika je to uglavnom činilo našu svakodnevnicu, uz mnogo hrane, ali to ne sme biti tako stalo. Jedite samo kada ste gladni i trudite se da budete što aktivniji.

(Espreso/ citymagazine.rs)