Riba, Foto: Aleksandar Stojanović

obratite pažnju

RIBA JE OBAVEZNA, A VAŽNO JE DA JEDETE I OVO POVRĆE: Nutricionista savetuje šta treba da RADITE! (FOTO)

Medicinski tretmani su dostupni kako bi se očistile arterije, ali veoma je važno da korigujete i ishranu

Objavljeno: 05.01.2022. 11:07h

Visok holesterol i visok pritisak su u direktnoj vezi. Visok holesterol sužava i začepljuje arterije koje, kada su blokirane, mogu sprečiti da sveža krv dospe do delova tela, što može dovesti osobu u rizik od srčanog udara, zastoja srca ili moždanog udara.

Medicinski tretmani su dostupni kako bi se očistile arterije, ali veoma je važno da korigujete i ishranu. Nutricionistkinja Rouz Milen proručuje da u svakodnevnu ishranu uvrstite dve namirnice - ribu i povrće tamnozelene boje.

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Tonchy Shultz
FOTO: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati
FOTO: Printscreen/Youtube/Marko Radulovic
FOTO: Printscreen/ Facebook Daily Mail Animals
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Best Recipes Narkonia
FOTO: Profimedia
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Shutterstock

"Najzdravije je jesti masnu ribu, poput lososa jer sadrži omega 3 masne kiseline. Ove masne kiseline omogućuju da telo i mozak funkcionišu optimalno i utiču na smanjenje rizika od mnogih bolesti, a posebno kardiovaskularnih. Omega 3 kiseline mogu smanjiti nivo triglicerida u krvi, čiji visoki nivo povećava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Ne iznenađuje što su mnoge studije pokazale da ljudi koji redovno jedu ribu imaju manji rizik od srčanog udara i šloga", tvrdi nutricionista i savetuje da se u ishranu uvrste i druge vrsta ribe kao što su pastrmka, tuna, skuša i sabljarka, ali i povrće tamno zelene boje.

"Tamnozeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja dobar je izvor magnezijuma koji širi krvne sudove i poboljšava transport hranljivih materija", kaže Milen i dodaje da su dobri izvori magnezijuma i avokado, orasi, crna čokolada i tofu.

(Espreso)