praznici
ZABORAVITE NA KUPOVNO, ISPECITE SAMI PRASE U RERNI: Omiljeno jelo SRBA za prazničnu trpezu (RECEPT)
Posolite očišćeno prase spolja i iznutra, ostavite neko vreme da upije so. Rernu zagrejte na najjaču temperaturu
Nema tog pečenja koje može da se probije u prvi red na našoj trpezi ako je domaćin rešio da posluži i prase! Evo kako je najbolje da ga ispečete.
1 prase
so
pivo
Priprema:
Posolite očišćeno prase spolja i iznutra, ostavite neko vreme da upije so. Rernu zagrejte na najjaču temperaturu.
Prase prelijte uljem ili mašću i odozgo ga polijte malo vodom. Vodu ćete dodavati tokom pečenja i pretopom prelivati pečenje s vremena na vreme.
Kako bi dobilo lepu rumenu boju, tu i tamo prelijte ga i pivom. Kad lepo porumeni i uhvati koricu s gornje strane, okrenite ga na drugu. Ukoliko se kosti na nožicama odvajaju od mesa, prase je ispečeno. Sve zavisi od toga koliko je prase veliko, ali uobičajeno je da pečenje traje 2,5 do 3 sata.
Napomena: Sok od pečenja (moču) sačuvajte i upotrebite za lepinje s pretopom.
(Espreso / Lepa&Srećna)