Ilustracija, Foto: Profimedia

saveti

OVAJ TRIK KORISTE VRHUNSKI KUVARI: Dodajte 1 SASTOJAK u mleveno meso i biće sočnije nego ikad

Na ovaj način meso će imati lepu boju, a takođe će izostati gumasti ukus koji ponekad može da nastane nakon dugog kuvanja.

Objavljeno: 01.01.2022. 20:51h

Priprema jela od mlevenog mesa čini se potpuno jednostavnim. Međutim, ako želite da od mlevenog mesa dobijete najbolji ukus i izgled, potrebno je da u njega dodate sodu bikarbonu.

Ukoliko je dodate mesu, ono će ostati meko, a istovremeno će prilikom kuvanja dobiti lepu boju i neće pustiti puno vode.

Iskusni kuvari tvrde da je dovoljno da prstohvat sode bikarbone rastvorite u malo vode, a zatim to umešate u sirovu mleveno meso i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta (ali ne više od 45 minuta) pre kuvanja.

Na taj način meso će imati lepu boju, a takođe će izostati gumasti ukus koji ponekad može da nastane nakon dugog kuvanja.

Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode.

(Espreso/krstarica)