Skuvajte smokve i urme (bez koštica), Foto: Profimedia

PRIPREMAJU GA BRITANCI

OVO JE NAJPOZNATIJI BOŽIĆNI KOLAČ NA SVETU: Recept za čuveni praznični puding (FOTO)

Skuvajte smokve i urme (bez koštica)

Objavljeno: 21.12.2021. 15:31h

Zove se puding, ali uopšte ne liči na pudinge na kakve smo mi navikli. Figgy puding je verovatno najpoznatiji praznični kolač na svetu koji Britanci pripremaju za Božić. Često se u njega umetne i novčić, baš kao što se radi kod nas sa česnicom, pa se veruje da će onaj ko ga izvuče , imati para cele godine.

Figgy puding toliko je popularan da je i opevan u najpoznatijoj engleskoj narodnoj božićnoj pjesmi ''We Wish You a Merry Christmas''. Nastao je u Velikoj Britaniji u 14. veku, ali kao slana verzija, da bi dva veka kasnije postao kolač s više voća. Recept je postao standardizovan u 19. veku, ali se i dalje može praviti na razne načine. Iako postoji puno recepata za ovaj kolač, originalani bi trebao da ima 13 sastojaka, pa se ta brojka povezuje s 12 apostola i Isusom Hristom.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Evo i recepta:

Sastojci za punjenje:

1/2 kg smeđeg šećera

1/2l pavlake za kuvanje

200g maslaca

Sastojci za biskvit:

100g maslaca

150g mlevenih badema

3 jaja

100g suvih smokvi

1/2 l vode

250g smeđeg šećera

250g oštrog brašna

70g tamne čokolade

300g suvih urmi

1 kašičica sode bikarbone

Priprema:

Skuvajte smokve i urme (bez koštica). Gotove su čim voda zavri.

Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga sve sameljite u glatku smesu. Maslac i šećer smutite do penaste teksture pa umešajte jedno po jedno jaje.

Dodajte brašno, bademe, smesu smokvi i urmi i čokoladu te sve pomešajte. Pecite kolač u kalupu po vlastitom izboru, ali ga pre toga namastite i pospite brašnu. Pecite ga oko 30 minuta na 180 stepeni.

Sve sastojke za punjenje pomešajte, otopite na vatri i kuvajte oko pet minuta. Prelijte patišpanj toplim prelivom.

(Espreso / Noizz)