Pirinač, Foto: Printscreen

OPREZ

ZBOG JEDNE GREŠKE KOJU SVI PRAVIMO PIRINAČ POSTAJE OTROVAN: Nikako ga ne jedite ovako, OPASNO JE!

Naučne studije utvrdile su da postoji veza između unosa pirinča i smrtnosti od posledica kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su ljudi počeli sve više da se interusuju kako da spreče prevelik unos arsena iz pirinča

Objavljeno: 21.12.2021. 12:33h

Pirinač je jedna od najkonzumiranijih namirnica na svetu i inače je veoma zdrav jer sadrži mnoštvo hranljivih sastojaka. Međutim, u odnosu na druge namirnice sadrži i veoma visok nivo arsena, a zbog jedne greške u načinu priprema postaje pravi otrov.

Naučne studije utvrdile su da postoji veza između unosa pirinča i smrtnosti od posledica kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su ljudi počeli sve više da se interusuju kako da spreče prevelik unos arsena iz pirinča.

FOTO: Printscreen/Youtube/Gastro brat
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Shuterstock
FOTO: Shutterstock
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen/youtube
FOTO: AP
FOTO: Profimedia

Naučnici su istraživali i analizirali koji je najbolji način pripreme, odnosno kako izbaciti arsen, ali ne i hranljive sastojke.

Prema njihovim otkrićima, najbolje što možete da uradite je da u posudu stavite vodu i pirinač u odnosu četiri prema jedan. Najpre sipajte vodu, pa kada proključa, dodajte pirinač i kuvajte ga oko pet minuta.

Jako je važno da nakon toga prospete ovu vodu jer se u njoj nalazi i veliki deo arsena, a zatim sipajte novu vodu, tako da odnos vode i pirinča bude dva prema jedan. Kuvajte ga na tihoj vatri dok ne ispari veći deo vode.

Stručnjaci tvrde da je prosipanje prve vode prilikom kuvanja jako važno jer se na taj način izvlači oko 54 odsto arsena iz integralnog, a 73 odsto arsena iz belog pirinča.

(Espreso)