Kivi, Foto: Profimedia

ZDRAVA VOĆKA

KIVI U SEBI SADRŽI VITAMINE I MINERALE: Idealan za HLADNE DANE, a evo kako utiče na ORGANIZAM

Tokom zime voće je neophodno, posebno zbog unosa vitamina, pa je kivi najbolje jesti u svežem stanju u što većim količinama

Objavljeno: 08.12.2021. 15:59h

Morate priznati da je dovoljno da u supermarketu ili na pijaci pogledate tezge s voćem i da istog trenutka posegnete za sočnim plodovima kivija.

Ova kisela voćka dlakave smeđe kore idealan je izbor za hladne dane, jer je prava riznica vitamina i minerala, a sadrži vitamine A, B i C, niacin, belančevine, kalcijum i gvožđe, prenosi "Lena".

foto: Profimedia

Idealna hrana za trudnice

Stručnjaci ističu da je kivi odličan u ishrani budućih majki jervitamin B, koji je u sastavu ovog tropskog voća, pomaže pravilnom razvoju fetusa. Preporučuje se i za regulaciju krvnog pritiska. Takođe, snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže otklanjanju toksina iz organizma. Kivi obiluje enzimom za razlaganje proteina, tako da se lako vari.

foto: Profimedia

Jedite ga svežeg

Tokom zime voće je neophodno, posebno zbog unosa vitamina, pa je kivi najbolje jesti u svežem stanju u što većim količinama. Preporučuje se da se čuva u frižideru, a da biste ubrzali njegovo zrenje, možete ga staviti u zatvorenu plastičnu posudu s jabukom, kruškom ili bananom. Ono što ovo voće čini posebnim u odnosu na ostalo jeste prisustvo sitnog crnog semena, koje deluje vrlo dekorativno kad voćke isečemo na kriške. Iako su nam tropske destinacije daleko, iz dana u dan našu svakodnevnu trpezu može krasiti ovo ukusno voće, uz koje naše telo postaje zdravije, a duh vedriji.

(Espreso / Kurir)