Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

dezert

POSNA ŠVARCVALD TORTA: Ukusna je kao i MRSNA, nećete moći da joj ODOLITE (RECEPT)

Svi će vam tražiti recept

Objavljeno: 05.12.2021. 20:27h

Toliko je sočna i ukusna, da uopšte nećete primetiti da u njoj nema ni jaja ni mleka. Naša Švarcvlad torta je kraljca među posnim kolačima i idelana je za sve prilike, a za one svečane, posebno.

Potrebno je:

ZA KORE:

300 g šećera,

4 dl vode,

8 kašika brašna,

2 kašike kakaoa,

4 kašike ulja,

3 kašike džema,

2 kašičice sode bikarbone;

ZA FIL:

600 g višanja,

300 g šećera,

1 dl vode,

300 g posnog šlaga,

100 g bele posne čokolade

Priprema:

U vodi otopite šećer, pa dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro sjedinite i podelite testo na tri dela. Kore pecite na 180 stepeni po 20 minuta svaku. Za fil prokuvajte višnje sa šećerom i vodom. Na prvu koru poređajte skuvane i oceđene višnje, a nekoliko višanja odvojite za ukrašavanje. Umutite posni šlag s vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Time premažite višnje, pa pokrijte drugom korom. Nanesite na koru šlag, pokrijte trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga. Ukrasite s nekoliko višanja i rendanom posnom čokoladom.

(Espreso/najzena.rs)