Foto: Printscreen/Youtube/EKSPLOZIJA

otkrivamo

NAMIRNICE KOJE NEMAJU NI GRAM UGLJENIH HIDRATA: Možete ih jesti u bilo koje doba

Postoji hrana koju je moguće jesti u velikim količinama, a da ne brinemo o tome da ćemo se ugojiti

Objavljeno: 03.12.2021. 12:11h > 12:37h

Većina namirnica koju koristimo u svakodnevnoj ishrani obiluje ugljenim hidratima, koji su u kombinaciji sa mastima jedan od glavnih uzročnika viška kilograma.

Ovih pet namirnica sadrži manje od jednog grama ugljenih hidrata na 100 grama, kažu nutricionisti.

1. Meso

foto: Printscreen/Youtube/leckere Küche

Ovo je namirnica koja je odličan izvor proteina, a koja skoro uopšte ne sadrži ugljene hidrate. Možete jesti sve vrste mesa u neograničenim količinama, ali ih nemojte, ako želite da budete vitki, kombinovati sa drugim namirnicama.

2. Jaja

foto: Printscreen/Tik Tok

Jaje je pravo skladište proteina, a sadrži manje od 1 grama ugljenih hidrat. Njegove nutritivne verdnosti su visoke, a pored toga što je hranljivo i zdravo može da se sprema na različite načine i da uvek bude ukusan obrok.

3. Riba i morski plodovi

foto: Printscreen/Youtube/Pancevo RTV

Da bi izbegao hapšenje probao da iskoči kroz prozor: Nije očekivao da će se obrukati

Ove namirnice su riznica proteina i masti, koje pritom sadrže malo ugljenih hidrata. Masne i ukusne ribe poput lososa, tunjevine, sardine, skuše, pastrmke su hranljive i ukusne. Ugljene hidrate ne sadrže ni škampi, školjke dagnje, jastog... Ali je zato hrana iz mora puna vitamina omega-3 masnih kiselina, antioksidanata, minerala i vitamina.

4. Ulja i masti

foto: Profimedia

Možete bez bojazni od gojenja da koristite u ishrani svinjsku mast, maslinovo ulje, maslac, kokosovo ulje, ulje avokada... Ova ulja i masti su naravno najbolja ako su organska i bez dodataka.

5. Začini

foto: Profimedia

Začini koji ne sadrže ugljene hidrate su: so, crni biber, origano, bosiljak, ruzmarin i majčina dušica. Za razliku od njih, na primer, kari i čili imaju veće količine ugljenih hidrata.

(Espreso)