Foto: Printscreen

RECEPT

UZ OVAKVU PRIPREMU SARME ZA VAS NEMA ZIME: Morate je probati na OVAJ način (RECEPT)

U našim krajevima sarma je nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo s kojim je većina ljudi odrasla. Hranjiva i ukusna, zagrejaće telo i pružiti mu potrebne hranjive sastojke

Objavljeno: 01.12.2021. 11:52h > 11:57h

Sastojci:

500 g mlevenog mesa

glavica kiselog zelja

20 dkg slanine

glavica luka

10 dkg riže

kašika slatke mlevene paprike

dve čajne kašike soli

suvo meso s kostima

5 dkg brašna

ulje

koncentrat mini paradajza

Priprema:

foto: Profimedia

Odvojite listove zelja i proverite njihovu veličinu kako bi bili sigurni da su dobri za motanje. One koji su se potrgali naseckajte na sitno i iskoristite kao podlogu za kuvanje sarmi. Prelijte listove vrućom vodom i kratko ostavite kako bi kupus otpustio deo kiseline. Ako volite kiseliju sarmu, ostavite kratko u vodi, a ako više volite slatko-slanu, ostavite listove zelja duže u vodi.

Naseckajte luk, i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista odrežite ( i dodajte i te delove u podlogu). Rižu stavite u posudu s vodom i prođite kroz nju par puta prstima kako biste isprali rižu. Potom ocedite vodu.

Popirjajte na malo ulja luk, zatim prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili. Mesu dodajte ispranu rižu, naseckanu slaninu (možete i nju odvojeno malo popržiti na ulju) i kašiku slatke mlevene paprike te sve zajedno dobro promešajte kako bi se smesa i ukusi sjedinili.

Počnite puniti listove kupusa, ali pripazite da ne stavite previše smese pa da ne možete zamotati lepe sarme. List stavite u levi dlan tako da su vanjski delovi lista vama uz dlan. Uzmite mešavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba.

Taj deo lista preklopite preko sredine gde vam stoji meso. Potom prebacite desni deo lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite levu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše.

Lošije listove koje ste ranije na sitno naseckali sad stavite na nauljeno dno dubokog lonca u kojem ćete kuvati sarmu. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorele. Posložite sarme, možete i između sarmi ubaciti malo narezanog kupusa i dodajte suvo meso. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuvati. Čim počne kipeti, smanjite vatru i na laganoj vatri kuvajte oko dva sata.

Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrejte veliku kašiku masti, dodajte punu kašiku brašna i mešajte na laganoj vatri. Potom dodajte mlevene paprike, koncentrat mini paradajza i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom. Pustite da se sarma kuva još 10 minuta.

(Espreso)