Sarma, Foto: Profimedia

prste da poližeš

TAJNA NAJUKUSNIJE SARME NALAZI SE U 1 SASTOJKU: Omiljeno tradicionalno jelo Srba sada još boljeg ukusa

Posle sarmi počastite se nekim ukusnim kolačem

Objavljeno: 04.11.2021. 20:00h > 20:04h

Sarmu svi obožavaju, ali je do sada niste kuvali sa belim vinom. Tradiconalnom srpskom jelu belo vino daje poseban šmek, pogotovo ako se doda i malo kima. Isprobajte da pripremite sarmu na ovaj način. Ako volite sarme, pored standardnih i sarmica od zelja, probajte i sarmu sa svežim kupusom.

Posle sarmi počastite se nekim ukusnim kolačem.

Sastojci:

kiseli kupus

800 g mlevenog mesa

1 šargarepa

malo slanine

pirinač

½ glavice crnog luka

1,5 kašičica začinske paprike

1 šoljica belog vina

malo kima, lovorov list

suvo meso

Priprema:

Iseckajte sitno crni luk, šargarepu i slaninu, pa pomešajte. Dodajte mleveno meso i pirinač koji ste prethodno potopili u vrelu vodu na nekoliko minuta samo da omekša. Lepo sjedinite. Ako želite, možete da propržite luk, šargarepu, slaninu i meso.

Začinsku papriku pomešajte sa vodom i pospite na dno šerpe. Preko stavite 2 lista kupusa. Zatim na svakom listu sarme isecite vrh i stavite punu kašiku mesa i uvijajte. Kada poređate prvi red sarmi, sipajte belo vino, pa nastavite da ređate. U sredinu stavite suvo meso. Prelijte sa malo vode i stavite malo kima i lovorov list. Ako je potrebno u toku kuvanja dodajte još malo vode.

(Espreso/stvarukusa.mondo.rs)