Ilustracija, Foto: Profimedia

MOGUĆ I LOKDAUN

SLOVENAČKI EPIDEMIOLOZI PREDLAŽU STROGE MERE: 2 scenarija za sve lošiju situaciju u zemlji

Radna grupa se sastala juče da razgovara o merama, a danas će se sastati sa vladom

Objavljeno: 02.11.2021. 14:50h

Slovenački epidemiolozi predložiće vladi u Ljubljani dva scenarija za rešavanje epidemiološke situacije koja se ubrzano pogoršava u toj zemlji, uključujući 10-dnevno zatvaranje, saznaje slovenačka agencija STA pozivajući se na poverljive izvore.

Ukoliko se vlada ne odluči za zatvaranje, grupa stručnjaka predlaže druga ograničenja - strogu kontrolu kovid propusnica, zatvaranje ugostiteljskih objekata u 23 sata, sportske događaje bez gledalaca, rad od kuće za javni sektor i ograničavanje javnog okupljanja na maksimalno 10 ljudi koji moraju da ispunjavaju PCT pravilo (rekonvalescent-vakcinisan-testiran).

Ako ove mere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije za nedelju dana, radna grupa će ipak predložiti punu blokadu u trajanju od deset dana, a takođe bi želela da poveća dostupnost besplatnog testiranja.

Radna grupa se sastala juče da razgovara o merama, a danas će se sastati sa vladom.

Nezvanične informacije govore da su trenutno popunjeni kreveti za obolele od kovida u slovenačkim bolnicama ili da su kapaciteti čak i prekoračeni.

Prema vladinim podacima, 634 pacijenta su u bolnici, što je za 31 više nego juče, od kojih je 158 na intenzivnoj nezi.

Državni sekretar slovenačkog Ministarstva zdravlja Franc Vindišar je izjavio prošle nedelje da će "morati da se preduzmu rigorozne mere" kada se popuni 160-180 kovid kreveta na intenzivnoj nezi.

Slovenačka vlada je prvi put uvela zatvaranje na nekoliko meseci kada je epidemija izbila u martu 2020. godine i ponovo pre otprilike godinu dana, dok se takođe odlučila za mnogo kraće zatvaranje oko poslednjih uskršnjih praznika.

(Espreso/Blic.rs)