Jadranka Mirković, Foto: Printscreen/RTS

KORONA

ZNA SE KOLIKO JE NEŽELJENIH EFEKATA NA VAKCINE U SRBIJI: Jadranka iz ALIMS otkrila da li je bilo SMRTNIH SLUČAJEVA

Ona je otkrila i kakve neželjene reakcije su prijavljene

Objavljeno: 02.11.2021. 08:58h

Stručnjaci ističu da je vakcinacija jedini način da se zaštitimo od korone i zaustavimo pandemiju. Čak i nakon što je širom sveta dat ogroman broj doza vakcina, i dalje ima onih koji sumnjaju u efikasnost cepiva ili se plaše neželjenih efekata imunizacije.

Međutim, da zaista nema razloga za brigu od neželjenih reakcija pokazuju i zvanični podaci koji su prikupljeni na osnovu dosadašnje imunizacije u našoj zemlji.

"Neželjene reakcije mogu se prijaviti Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), ali i Institutu za javno zdravlje 'Batut'. Do juče smo imali oko 1.175 prijava, što otprilike iznosi jednu na 6.000-7.000 datih doza, zavisno od vremenskih intevala u kojima smo pratili tu statistiku. Jako nam je važno da svi budemo svesni da prijavljujemo sve neželjene reakcije", rekla je u Jutarnjem programu RTS-a Jadranka Mirković iz ALIMS-a.

Ona je otkrila i kakve neželjene reakcije su prijavljene.

"Najčešće prijavljivane neželjene reakcije su one koje spadaju u očekivane, koje se javljaju na samom mestu primene, znači lokalno, kao što su bol, crvenilo, otok, zatim one koje su takođe očekivane, a to su malaksalost, povišena temperatura, glavobolja. Ono što je jako bitno je da više od 70 odsto tih reakcija spontano prolaze, sa ili bez primenjene terapije, tj. analgetika ili antipiretika".

Ona je istakla i da "na osnovu prijava koje imamo u Srbiji, isključene su mogućnosti da je sama vakcinacija povezana sa smrtnim ishodom".

Takođe, Mirković kaže da su žene te koje u većem procentu prijavljuju neželjene reakcije.

"Iako žene predstavljaju veći procenat populacije u Srbiji, 65 odsto prijava dolazi od osoba ženskog pola, što je veći procenat nego što su zastupljene u populaciji, što znači da su one svesnije svoje odgovornosti prema drugima i na taj način prijavljivanjem sumnje na neželjene reakcije omogućavaju da saznamo ono što nam je potrebno da bismo znali kakva je ukupna bezbednost vakcina".

(Espreso)