Suvo voće, Foto: Filip Plavčić

pazite se

KARDIOLOZI UPOZORAVAJU - OVO VOĆE UNIŠTAVA SRCE: Bogato vitaminima i ukusno, ali u ovom slučaju ga IZBEGAVAJTE

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svetu, a ove namirnice su najgore za srce

Objavljeno: 28.10.2021. 14:01h

Otprilike svake 43 sekunde neko doživi srčani udar. Do njega dolazi kada je protok krvi, koja dovodi kiseonik u srčani mišic,́ ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut.

Arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu se polako suziti zbog nakupljenih masnoća i zato je ishrana od presudne važnosti. Voće je dobro za celokupan imunitet jer je bogato vitaminima i biljnim vlaknima. Međutim, neke vrste voća prolaze kroz procese koji im oduzimaju bitne prednosti. Važno je napomeniti da je suvo voće izuzetno hranjivo.

foto: Profimedia

Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i sveže voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Istraživanja pokazuju da konzumiranje suvog grožđa može da snizi krvni pritisak, poboljša kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pruži osećaj sitosti.

foto: Profimedia

Britanski lekari upozoravaju da suvo voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se unosi preterana količina.

Kako bi neko suvo voće bilo još slađe i privlačnije, pre sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suvo voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća. Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodani šećer štetno deluje po zdravlje, povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.

foto: Profimedia

(Espreso)