Ilustracija, Foto: Profimedia

DONOSIMO

OVAJ TAJNI SASTOJAK AJVARA MORATE ZNATI: Kada vidite šta se stavlja u njega, nećete mu moći ODOLETI

Ako dodate malo rena u ajvar, dobićete pravi delikates za zimnicu!

Objavljeno: 19.10.2021. 11:23h

Mnoge domaćice spremne su da odvoje čitav dan da bi za svoju porodicu pripremile delikatesnu zimnicu - ajvar!

Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće nasleđen od mame ili bake. Makedonski ajvar se smatra "kraljem" zimnice, a na jugu Srbije on se redovno sprema od čiste paprike, bez ikakvih dodataka, pa ga svi volimo.

Međutim, nije retkost ni da kuvarice eksperimentišu sa novim receptima - za ljubitelje presne hrane, imamo i predlog kako da ajvar naprave od svežih paprika.

U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako - ren! Predlažemo da obavezno probate, jer ne morate da menjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.

Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, iseckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, mešajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte so. Tek na kraju, kad je vreme da sipate esenciju, narendajte manju količinu rena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr rena) i umešajte u ajvar.

Možda će vas zanimati

RECEPTI OSTALO

10 NAJLEPŠIH RECEPATA ZA ZIMNICU: od ajvara i pinđura, do kiselog kupusa, salata i slatkog (FOTO)

Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h. Da podsetimo, sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni, pogledajte OVDE kako.

(Espreso=